Öğün Türk, En ucuz işçisin!

Öğün Türk, En ucuz işçisin!

Türkiye’deki işçilerin durumunu inceleyen TOBB skandal gibi bir rapora imza attı. Raporda işçinin çok çalışması, az ücret alması gibi sömürü unsurları “Küresel Üstünlük” olarak sunuldu.

TOBB tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’nin “rakiplerine göre daha ucuz ama daha üretken bir işgücü sunduğu” söylenirken, “işçilerin az hasta olması”, yüksek işsizlik oranı ve uzun çalışma saatleri Türkiye’nin üstünlükleri arasında sayılıyor. Raporda, sadece ekim ayında 35 iş cinayetinin yaşandığı Türkiye’nin ucuz işgücünün sonuçlarından olan iş cinayetlerindeki dünya ve Avrupa şampiyonluğu kısmı ise adeta unutulmuş!

 

Öğün Türk, En ucuz işçisin!

Uluslar arası tekelci güçlere emekçilerin alınterini peşkeş çeken T.C., bir skandala daha imza attı. TOBB’un hazırladığı bir raporda, Türkiye’de işçilerin çok çalıştığı, az ücret aldığı ve az hastalandığı belirtiliyor. Üstelik rapor, bu sömürü özelliklerini Türkiye’nin üstünlüğü sayıyor.

Küresel tekelci sermayeyi cezp etmeyi hedefleyen Türkiye’nin “Küresel Üstünlükleri” başlıklı raporda emek sömürüsünden skandal bir şekilde bahsediliyor. “Avrupa’nın Çin’i olacağız” iddiasındaki Türkiye’nin “rakiplerine göre daha ucuz ama daha üretken bir işgücü sunduğu” söylenirken, “,işçilerin az hasta olması”, yüksek işsizlik oranı ve uzun çalışma saatleri Türkiye’nin üstünlükleri arasında sayılıyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde kurulan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile uluslar arası yatırım danışmanlığı şirketi The Boston Consulting Group’un hazırladığı Türkiye’nin Küresel Üstünlükleri (The Global Advantages of Turkey) başlıklı rapor 27 Ekim’de yayınlandı. Rapor, yüksek işsizliği, uzun çalışma saatlerini, ucuz ama üretken işgücünü ve hatta işçilerin az hasta olmasını Türkiye’nin üstünlükleri arasında sıralıyor. Raporda unutulan kısım ve ise Türkiye’nin ucuz işgücünün sonuçlarından olan iş cinayetlerindeki dünya ve Avrupa şampiyonluğu.

Sıfır maliyetli işçi!

İşgücü maliyetlerinin yüksek olduğundan şikayetçi olan AKP’nin ikiyüzlülüğü burada ortaya çıkmakta. Raporda Türkiyeli işçilerin Avrupa Birliği ve özellikle de eski doğu bloku ülkelerine nazaran daha “ucuz” olduğu saat başı maliyetler karşılaştırması ile anlatılıyor. Buna göre Türkiye’de saat başı işçi maliyeti 3 dolar iken, Rusya’da 3.3, Bulgaristan’da 4.1, Romanya’da 5.9, Macaristan’da 9.3, Slovakya’da 9.6, Polonya’da 9.7, Çek Cumhuriyeti’nde 13.2 dolar. Aynı raporda beyaz yakalıların Avrupa Birliği ülkelerine göre “çok daha düşük” bir maliyeti olduğu da özel olarak vurgulanıyor.

Diğer ülkelere göre daha “ucuz” olan Türkiye işçilerinin üretkenlik artışının yüksek olduğu da bu raporda tespit ediliyor. Buna göre sadece Romanya bu kategoride Türkiye ile eşit seviyede. Rusya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovakya, Macaristan, Bulgaristan işçi maliyetleri daha yüksek olmasına rağmen üretkenlik artışı daha düşük seviyede ülkeler olarak gösteriliyor.

Hani az çalışıyorduk?

En son Enerji Bakanı “Az çalışıyoruz, sabah ezanıyla işe başlayalım” şeklindeki beyanları unutulmamışken raporda, ne kadar çok çalıştığımızdan dem vruluyor. Rapora göre Türkiye, Avrupa’da haftalık çalışma saatleri en uzun ülke. AB ülkelerinde haftalık çalışma saatleri 40-43 saat arasında değişiyorken, Türkiye’de bu rakam 53.7. Raporda işçi başına yıllık hasta olunan günler de çıakrtılmış. Buna göre işçilerimiz “sağlam”. Türkiye’de işçiler yılda ortalama 4.6 gün hastalık nedeniyle işe gelmezken, AB ülkelerinde bu rakam 5.7 ila 22 gün arasında değişiyor. Kuşkusuz bu durum Türkiye emekçilerinin sıhhatini değil, hasta olmalarına rağmen işe gelmeye zorlanabildiklerini gösteriyor.

(alıntı, kaynak: Özgür Gündem Gazetesi)


 

Alıntı