Savaş Çığırtkanlığı Yapan Medyayı Kınıyoruz!

ATV’de yayınlanan “Tatlı Sert” isimli programın sunucusu Müge Anlı, Van’da yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği depremle, insan olmanın gerekliliği olan vicdanımızla sarsıldığımız, yıkıldığımız şu günlerde halen enkaz altında can çekişen yüzlerce insanın kurtarılması için seferberlik ilan edilmişken, programında deprem yorumunu faşizan bir şekilde ifade etmiştir. “Herkes haddini bilecek. Yeri geldi mi taş atacaksınız, kuş avlar gibi avlayacaksınız sonra yardım isteyeceksin. O polisler hemen yardımına koştu oradakilerin. Hem polise taş atıyorsunuz, hem de yardım istiyorsunuz” diyerek nefret dolu bu sözleri sarf etmiştir. Pervasızca “daha söylenecek çok şey var “ diyerek konuyu geçiştiren Müge Anlı’yı esefle kınadığımızı belirtmek istiyoruz.

Hafta içi her gün gündüz vakitlerinde ATV ekranlarında yayınlanan kaybedilen ve cinayete kurban giden insanların yakınlarının çözülmeyen sır perdesini aralamada, yıllardır medya polisliğini başarıyla sürdüren Müge Anlı daha önce de pek çok kez programına katılanlara aşağılayıcı ve ötekileştirici tavırlarıyla yaklaşarak dikkat toplamayı sürdürüyordu. Bu medya polisi bu kez de Van da yaşanan depreme olan yaklaşımını faşizan bir şekilde başka bir noktaya taşıyarak gerçek yüzünü göstermiş oldu. Kürtlere haddini bildirmeyi, deprem gibi bir olay üzerinden tercih eden, insan olmanın, vicdanlı olmanın ne demek olduğundan bihaber olan Müge Anlı’nın nefret dolu sözleri tüm bu özelliklerden mahrum olduğunun da bir kanıtıdır. Oysaki sunduğu programın içeriği gereği sıkça dile getirdiği bu kelimeler söz konusu Kürtler olunca inanılmaz bir nefret söylemine dönüşmüştür.

Halkların kardeşliğinin sağlanması için çaba gösterilen şu günlerde kışkırtıcı ve tahrik edici sözlerle meydanlara çıkan, açıklamalar yapan ve medyayı bunun için fırsat bilen tüm anlayışları bir kez daha kınıyoruz. Kullandığı provakatif dille faşist saldırıları meşrulaştıran, nefret dolu söylemleri toplumun her alanına yayan ve bunu örgütleyen medya kanallarını ve yaşanan deprem sonrasında yapılmaya çalışılan yardımlara ket vuran bu anlayışı reddediyoruz.

Böyle bir anlayışın kitle iletişim araçlarını kullanarak aşağılayıcı ve ayrımcı nefret söylemlerini sürdürmesini ve nefreti meşrulaştırmasını doğru bulmuyoruz. Bizler; savaş karşıtları, vicdani retçiler, anti militaristler ve kadınlar olarak Müge Anlı’yı, Müge Anlı’nın bu alanını meşrulaştıran yandaş medyayı, her gün savaş naraları atarak kışkırtıcı söylemlerde bulunan kitle iletişim araçlarını kınıyoruz. Bizler her gün yükselen ırkçı söylemlere, ölüm çağrılarına karşı; yaşamı savunmaya devam ediyoruz, edeceğiz.

Vicdani Retçi Kadınlar

kadinlarsokakta.org

Alıntı