Abbasağa Forumu’nda RET AÇIKLAMALARI

Beşiktaş Abbasağa forumu’nda Vicdani Ret Derneği üyesi iki kişi vicdani retlerini açıkladı. Açıklamalar öncesinde Vicdani Ret Derneği adına yapılan konuşmada Lice’nin gözaltında kayıplar, kışladan atılan havanla öldürülen Ceylan Önkol olduğu, bugünde devletin sözde barış sürecinde kalekollar inşa etmek isteğine karşı çıkan Medeni Yıldırım’ın öldürüldüğünü, bu anlamda vicdani retlerin çok daha önem kazandığı vurgulandı.

Dernek açıklamasından sonra Halil İbrahim Yazar “Ben itaat ettiğim sürece Artvin’de HES, Dersim’de baraj yapmaya devam edecek. Ben itaat ettiğim sürece onlar 30 yıldır süren savaşta Kürt halkının meşru ve demokratik haklarını terör ezberiyle yok saymaya devam edecek. Ben itaat ettiğim sürece onlar kalekol yapmaya devam edecek. Ben itaat ettiğim sürece onlar savaş zengini olmaya devam edecek. Çünkü onlar için ben sosyal yaşamımda salak bir tüketici politik tutumumla bir kul olmak zorumdayım. Bana sunulan bu özgürlük kocaman bir yalandır. Artık bu yalanla yaşamak istemiyor, beni ölmeye ve öldürmeye zorlayacak hiçbir emrin altına girmemeyi tercih ediyorum. Bu tercih benim için bir kalekol ve Ceylan Önkol arasındaki bir tercihtir. Bir AVM ve Ethem Sarısülük arasında bir tercih yapabilme zorunluluğudur. Suyunu içtiğim nehrin, meyvesini yediğim ağacın, doğada birlikte yaşadığım diğer canlılara karşı sorumluluğumdur. Benden önce vicdani reddini açıklayan, cezaevine atılan, işkence gören, hala yargılanan bütün arkadaşlarımın suçunu paylaşıyor. Reddetme cesareti veren iradelerini selamlıyor. özgür ve eşit bir dünya inancını askere gitmeme kararımla yeniliyorum.” diyerek reddini açıkladı.

Ardından Funda Genç, “Bir kez daha gördük, militarizm öldürür. Bazen doğrudan, atılan bombalarla, sıkılan mermilerle, gaz kapsülleriyle aklınıza gelebilecek her tür insan yapımı silahla öldürür. Bazen de dolaylı ama kesin etkili ırkçılıkla, faşizmle, dini istismarla. Evet orda bir köy var uzakta, gitmesem de görmesem de onun adı Lice’dir, Roboski’dir. Lice’de atılan kurşunların, ölen ve yaralananların ardından yandaş medyanın, yandaş köşe yazarı canlı yayına bağlanıp söyledikleriyle resmi kanalların yapacağı açıklamaların önünü açmıştır. Ben de diyorum ki; sayın gazeteciye, yetkililere ve böyle düşünen mağdur insanlarımıza; Kürt halkına 30 yıldır o karakollardan ateş açıldı. ‘Barış istiyoruz’ dediler sadece, bu yüzden ellerinde ‘Barış istiyoruz’ yazılı pankartları vardı. Taksim’deki gibi, Dikmen’deki gibi Lice halkı da anayasada yer alan ’2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’ haklarını kullandılar. Ama Medeni’yi de Ethem gibi vurdular. Hiç mayına basıp ölmedi insanlar buralarda. Hiç anneler bir oğlunu dağa bir oğlunu askere göndermedi ki. Hiç köylerini bırakıp gitmek zorunda kalmadı ki insanlar Ege’de, Karadeniz’de. Biliyor musunuz Ceylan Önkol daha 14 yaşındaydı ve işte bu Lice karakolundan atılan havan topu mermisiyle parçalandı.” sözleriyle reddini açıkladı.

Foruma katılanların büyük ilgi gösterdiği açıklamalar sırasında Lice’deki eylem sırasında açılan “Savaş Değil Barış İstiyoruz” pankartının bir benzeri ile Vicdani Ret Derneği imzalı “Askere Gitme Kardeş Kanı Dökme” pankartı açıldı.

Konuşmalar bitiminde izleyici sıralarından “askere katil diyemezsiniz” sesleri duyulsa da foruöum moderatörü, ikili sataşma olmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Sonrasında söz alarak konuşan bir genç ise kendisinin askerlik görevinden yakın zamanda geldiğini, kendisine verilen görevkleri yerine getirdiğini, katil olmadığını” söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Dayanışma