Basın Açıklamasına Çağrı; Militarist Zihniyetin Faillerini Tanıyoruz

Savaşın tüm vahşetiyle devam ettiği, operasyonların arttırıldığı bugünlerde kışlalardan gelen “şüpheli asker ölümü”haberleri bitmiyor. 2 Nisan günü TSK’nın yaptığı açıklamada, Dağlıca Sınır Karakolu’nda görev yapmakta olan 23 yaşındaki er Erdoğan Yılmaz’ın intihar ettiği iddia edildi; 3 Nisan’da ise Bursa’da 20 yaşındaki er Beşir Cüneyt Yıldız’ın arkadaşıyla şakalaştığı sırada göğsüne isabet eden MP5 mermisiyle yaşamını yitirdiği açıklandı. “İstatistiklere göre” 2012 yılı içerisinde şüpheli şekilde ölen askerlerin sayısı 21’e ulaştı.

Diyarbakır’da ise, T.A adlı eri koğuşa sokup zorla tehdit ve darpla oral seks yaptıran dört asker hakkında 15 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Korkunç saldırıya maruz kalan T.A psikolojisi bozulduğu gerekçesiyle erken terhis edildi.
Kışlalarda Kürt-Alevi ya da herhangi bir “öteki” kimliğe sahip oldukları için öldürülen insanları görüyoruz. İntihar adı altında görünmez kılınmaya çalışılan “şüpheli asker ölümlerini” biliyoruz. Erkek egemen zihniyetin kendini “yeniden” ürettiği kışlalar, bireyi “gerçek bir erkek” yaparken, (varoluşunu dayandırdığı) cinsiyetçi algılardan besleniyor. Tecavüz çoğu savaş zamanında olduğu gibi kışlalarda da normalleştiriliyor. Savaş zamanında kadına tecavüzü meşrulaştıran bu algı, kışla içerisinde de tacizi, tecavüzü, darpı normalleştiriyor.
Bizler, Barış İçin Vicdani Ret Platformu olarak biliyoruz ki; tüm bu yaşananların sebebi savaştır. Savaşları sürdürmek için orduları var eden militarist zihniyetin faillerini tanıyoruz.Ve bir kez daha savaşa karşı barışın sesini haykırmak için sokaklara çıkıyoruz. Savaşa karşı vicdani ret demek için;
Bütün savaş karşıtlarını, anti militaristleri, vicdani retçileri, 7 nisan Cumartesi günü saat 13:00’te Harbiye Orduevi önündebekliyoruz.
Barış İçin Vicdani Ret Platformu

Dayanışma