Gerze Yaylık köyü Termik Santrale karşı Direniyor.

Sinop’un Gerze ilçesine bağlı Yaylık köyü sakinleri Anadolu Grubu’nun yapmayı planladığı termik santral için gelen sondaj ekibini köye sokmayınca, polis gaz ve copla müdahale etti.Köylülere üç otobüs jandarma, polis ve panzerlerle müdahale edildiği, dört kişinin ağır yaralandığı ve atılan gazlardan ormanda yangın çıktığı da belirtildi.
Köylülere destek veren Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı, termik santrali bölgeye kurdurmayacaklarını, bunun için sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade etti. Gerze İlçesi’nden de köylülere destek için çok sayıda kişi geldi.Yaykıl köylüleri, en başından beri termik santral istemediklerini açıklamış; 2010’un mart ayında, Anadolu Grubu’nun Gerze’de düzenlediği Halk Katılım Toplantısı’nı engelledi, şirket çalışanlarını köyden kovmuştu.

Köylüler ağustos ayından beri de sondaj ekiplerine karşı köyün başında nöbet tutuyordu. 24 Ağustos’ta köye girmek isteyen ekip, köylüler tarafından köye sokulmamıştı.

Köylülerin avukatı Cömert Uygar Erdem, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlanmayan, Çevre Bakanlığı’ndan yer lisansı ve üretim lisansı olmayan şirketin, sadece valilik izniyle hareket ettiğini öne sürmüştü. Ayrıca Erdem, santral yapılmak istenen bölgenin Roma ve erken Bizans dönemine ait buluntular nedeniyle sit ilan edilmesi gerektiğini söylemişti.

Dayanışma