Köylüler iş makinelerini ateşe verdi

Orhangazi’ye bağlı Üreğil köyü halkı, köy sınırları içine kurulacak maden ocağında çalışmaların başladığını öğrenince ayaklandı.Maden ocağına karşı çıkan köylüler Bursa-İstanbul yolunu trafiğe kapatmak istedi, iş makinesini ateşe verdi. Öfkeli köylüler, hafriyat yapan iş makinesini ateşe verdi. Köylüler, traktör ve otomobillerine binerek, onbinlerce aracın geçtiği Bursa-İstanbul kara yolunu trafiğe kapatmak üzere yola çıktı.

Orhangazi Jandarma Komutanlığı ekipleri ise köylülerin yolunu Sugören köyünde kesti. Kaymakam Ertan Peynircioğlu, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Ahmet Uzun ve Emniyet Müdür Yardımcısı Kemaleddin Akbaba olay yerine geldi.

Köylüler, “Üreğil bin yıllık maziye sahip bir köy. Köy halkının geçim kaynağı zeytin ve turşuluk biberdir. Maden ocağının yapılacağı alan hava sirkülasyonu sahası içinde. Buradan çıkan toz sadece Üreğil’i değil Yeniköy, Çakırlı ve İznik gölü havzasındaki tarım alanlarına zarar verecek” dedi.

Kaymakam Ertan Peynircioğlu ise maden ocağını işletecek firmanın gerekli izinleri aldığını ifade etti. Peynircioğlu, maden ocağı çalışmaları aylar evvel başlamasına rağmen, köylülerin şimdiye kadar hiç dava açmamış olduklarına dikkati çekti.

Üreğil muhtarı Fahrettin Demiral, yürütmenin durdurulması talebiyle pazartesi günü dava açacaklarını bildirdi.

Dayanışma