ODTÜ’de bir (uzun) Eşek!

ODTÜ, Sabah 9 civarında Tayyip Erdoğan’ın okula girmesiyle hareketlenme başladı. Bunu öğrenen öğrenciler, birbirlerini arayıp, ulaşarak haber verip, toplandılar. Daha protestolar bile başlamadan 13 öğrenci gözaltına alındı. Bunu öğrenen Odtü’lüler hemen örgütlendiler ve Makine Mühendisliği’nin yokuşunda protestolara başladılar ardından yoğun bir gaz saldırısıyla karşı karşıya kaldılar. Öğrenciler polisleri tiye almak için uzun eşek oynadılar ve bu esnada Odtü Oyuncuları bir gösteri yaptı. Akabinde barikatı aşmaya çalışan öğrencilere tekrar gaz sıkıldı, coplandılar. Öğrenciler polisi okuldan çıkmaya zorladı ve geri püskürttü. Önce paşa paşa gerilemek zorunda kalan polisler birden çılgınlar gibi gaz sıkmaya başladılar. Bu esnada çoğu öğrenci fenalaştı ve öndeki kitleden geri kaldılar. Buradaki öğrenciler kendilerini toparlayıp çatışmaya devam etmeye başladıklarında öndeki grup da canla başla çatışarak polislerin gazlarına aldırış etmeyerek, taşlarla ve kar toplarıyla polislere karşılık verdiler. Çoğu öğrenci tekrar toplandı ve bu esnada polis Bilkent çıkışına kadar püskürtüldü ve okuldan çıkmak zorunda kaldılar.

Polisin okuldan defedilmesinin ardından kalabalık Rektörlüğe yürüyüp, hesap sormaya karar verdi. Rektörlüğün önünde gittiklerinde büyük bir kitlenin- çoğunluğu çatışmaya gidenleri döndürmeye çalışan Tkp’lilerden oluşan- orada beklediği gördüler ve onlara tepkilerini “Odtü burada, Tkp nerede?” diyerek gösterdiler. Yarım saat kadar sloganlarla rektörü aşağıya çağırdılar; gelmeyince de camları indirdiler.Kendilerine rektörün burada olmadığı ancak yarım saate kadar geleceği söylendi. Rektör bir saat sonra haber yolladı ve iki öğrenciyi konuşmak için yanına çağırdı. Bu esnada rektörlüğün önündeki kalabalık gitgide artıyordu. Öğrenciler bu esnada tepkilerini durmaksızın dile getiriyorlar ve taleplerini söylüyorlardı. Çoğunluğun adını bile bilmediği birkaç örgütlü öğrenci taleplerini rektöre ilettiler ve bu sınırlı talepleri kabul ettirdiler. Korkak rektör dışarıdaki kalabalık yüzünden bir müddet sonra çıkıp açıklama yapmak zorunda kaldı ve ıhlayarak” ben de kınıyorum bu gereksiz şiddeti kem küm” dedi ve öğrencilerin gözaltılar, kameralar ögblerle alakalı sorularını yanıtsız bıraktı. Öğrencilerin yoğun ısrarı üzerine “tamam çağırın medyayı kınayacağım” demek zorunda kaldı, yuhlandı ve sonra kendisinden haber alınamadı.
Rektör öğrencilere bugünkü olaylardan dolayı kimseye soruşturma açılmayacak sözü verdi. Ama biz kendisinin bu sözü defalarca verip tutmadığını biliyoruz. Okula polisin girmesine neden izin verdiği yönündeki soruları da şaşırtıcı bir şekilde cevaplayan rektör, “ben izin vermedim ki, onlar girdiler” diyerek öğrencileri güldürmeyi başardı.
Gözaltılar ise gecenin ilerleyen saatlerinde serbest bırakıldı.
Medyada yer bulamayan çatışma görüntülerineyse biz de şimdilik ulaşamadık.
Ahali Gazetesi

Dayanışma