Özgür basın susturulamaz!

Özgür Gündem, Dicle Haber Ajansı, Fırat Haber Ajansı, Etkin Haber Ajansı, Evrensel, Vatan ve AFP çalışanlarının aralarında olduğu gözaltına alınan 34 gazeteci için binlerce kişi Galatasaray Meydanı’na yürüdü. “Özgür Basın Susturulamaz” yazılı pankart taşıyan binlerce kişiye, sanatçılar, çok sayıda gazeteci, aydın, yazar ve siyasi parti temsilcisi destek verdi.

“TMY kaldırılsın”, “Özgür basın susturulamaz”, “Özgür Gündem susmayacak”, “Özgür basın özgür gelecek”, “Devlet basından elini çek”, “Kürt, Türk, Ermeni yaşasın halkların kardeşliği” şeklinde sloganlar atılarak gerçekleşen yürüyüşte, gözaltına alının 34 gazetecinin ve tutuklu olan gazetecilerin serbest bırakılması istendi.

Galatasaray Meydanı’ndaki basın açıklamasını Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Alper Turgut okudu.Turgut, “Bu sabah yine baskınlarla uyandık. Bu sabah yine gazeteciler gözaltına alındı, evleri arandı, siyasi operasyonlarla karşı karşıya kaldık” dedi.

Cezaevinde 70’ten fazla gazeteci varken onlara yenilerinin eklenmesinin kanıksanmasının, normal karşılanmasının istendiğini kaydeden Turgut, “Özel yetkili mahkemelerde, düşüncenin suç haline glemesine itiraz etmeyelim isteniyor. İfade özgürlüğümüzün, gerçeği öğrenme hakkımızın gasp edilmesine seyinci kalalım, susalım isteniyor. Eğer susmazsak, sıranın bize de geleceğinin söylüyorlar” diye konuştu.”Ama biz itaat etmiyoruz, kaçmıyoruz, korkmuyoruz” şeklinde devam eden Turgut, gazeteciler cezaevinde olduğu sürece fikirlerin özgür olmayacağını vurguladı.

Başbakan’ın, “Bombadan etkili kitaplar vardır” sözlerini hatırlatan Turgut öyle devam etti: “Hapishanedeki gazeteciler, ellerine silah almadı, kimsenin canına kastetmedi, gazeteleri bombalamadı, gazetecileri sokak ortasında vurmadı. Tam da bunların karşısında durarak, tüm baskılara rağmen gerçeği anlatmak için uğraştılar. Ve şimdi yazdıkları bombadan tehlikeli görülüyor. ”

Galatasaray Meydanı’nda daha önce de Ahmet Şık ve Nedim Şener için açıklama yaptıklarını hatırlatan TGS Genel Sekreteri Alper Turgut, şimdi Özgür Gündem, Dicle Haber Ajansı, Fırat Haber Ajansı, Etkin Haber Ajansı, Evrensel, Vatan ve AFP’den 34 gazetecinin polis sorgusunda olduğunu hatırlattı.

Saldırıların gazetecilere değil, halkın haber alma hakkına dönük olduğunu belirten Turgut, “Basın özgür olana, hapishaneler boşalana dek buradayız” diyerek açıklamayı noktaladı.

Eylemde Karadeniz İsyandadır Platformu üyeleri, DİHA muhabiri ve Karadeniz isyandadır platformu üyesi Karadenizli Evrim Kepenek için “Evrim Kepenek halkların kardeşliğidir” yazılı pankart açtı.

Dayanışma