Rize Senoz Vadisinde HES Karşıtı Eylem

Rize’nin Çayeli ilçesinde Senoz Vadisi’nde çevre derneği ile firma arasında imzalanan anlaşma sonucu ruhsat alan ve üretime başlayan Karadeniz Hidroelektrik Santrali (HES), yöre halkı tarafından protesto edildi.

Çataldere köyünde, Senoz Vadisi Koruma Platformunca düzenlenen protesto mitingine katılan vatandaşlar, slogan atıp pankart açarak santral binası yakınlarına geldi. Çataldere köyü Muhtarı Nazif Akyıldız, burada yaptığı açıklamada, Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş. ve Senoz Derneği arasında yapılan protokol ile Senoz Derneği’nin santral için açtığı davadan feragat ettiğini, bunun üzerine yürütmeyi durdurma kararı verilen ve mühürlenen Karadeniz Hidroelektrik Santrali projesine ruhsat verildiğini söyledi. Yapılan protokolü saydam, katılımcı, hesap verilebilir olmadığı için tanımadıklarını ve Rize İdare Mahkemesine Çataldere köy muhtarlığı olarak davanın kaldığı yerden devam etmesi talebiyle başvurduklarını ifade eden Akyıldız, ”Yöremizde yetişen ve ülkemiz siyasetinde çok önemli görevler üstlenen vadi insanlarımızın da katılımıyla gerçekleştirilen bu protokol, içeriğini bilmediğimiz ve boyutlarını anlayamadığımız bir dizi temaslar sonucu ve maalesef Senoz Derneğinin yönetim kurulu tarafından gerçekleştirilmiştir. Tepkimiz ‘istemezuk’ tavrında değil, bilinçli bir tepkidir. Alınan karar Türkiye’nin bütün havzalarına örnek teşkil edecek niteliktedir. Gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuz var” dedi.

Senoz Vadisi Koruma Platformu sözcüsü Salih Karakaş ise, platform olarak Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş. ve Senoz Derneği tarafından imzalanan protokolü yırtmak ve çöpe atmakla işe başlayacaklarını belirterek, ”Öyle sanıyoruz ki bu protokole imza atan Senozlu dostlarımız, aldatılmışlardır. Yaptıkları bu işten pişmanlık duymaktadırlar. Bizim amacımız Senozluları bölmek ve birbirine düşürmek değildir. Hedefimiz Senoz’u bölerek birbirine düşürmeye çalışan şirketin ikiyüzlülüğünü açığa çıkarmaktır” diye konuştu.

İmzalanan protokolde tarafların santral binasını ”milli servet” olarak andıklarını belirten Karakuş, ”Her şeyi 3 yıldır boğaz boğaza savaştıkları Senoz Derneği’ne yutturmuş gözüküyorlar. Yasa dışı yapılan bu yapı bize milli servet olarak tanıtılıyor. Bugüne kadar her şey usulsüz, kanunsuzdu da, yapılan bu binalar birdenbire nasıl milli servet oluverdi?” diye konuştu.

Protesto mitingine katılan ve adını açıklamayan, ”Gürgenli Nine” lakaplı 85 yaşındaki kadın da köylerinin değerini kendilerinin bileceğini, başkasının bilemeyeceğini ifade ederek, ”Bizim köyümüzün muhtarı ve heyeti var. Bu köyün sağlıklı zamanlarında bu kadar yaşayabilmişim. Köyümüzün kıymetini bilelim. Dışarıdan gelen köyümüzün kıymetini nereden bilsin? İki avukat köyümüzü satmış ve parasını almış. Biz o avukatları buraya istiyoruz” dedi.

Bu arada konuşmaların yapıldığı sırada HES firmasında çalışan Ramazan Nuri Karakaş’ın, protesto gösterisine katılan vatandaşlara, ”köyü sattık, şimdi de sizi satacağız” şeklindeki sözleri üzerine, gösteriye katılan vatandaşlar sert tepki gösterdi. Gerginliğin büyümesi üzerine güvenlik güçleri, Karakaş’ı protesto alanından uzaklaştırdı. Karakaş’tan şikayetçi olacaklarını söyleyen gösteriye katılan vatandaşlar, daha sonra dağıldılar.

Dayanışma