Van’da 9 genç daha vicdani reddini açıkladı

İnsan Hakları Derneği Van Şubesi’nde bir araya gelen 9 genç, vicdani redlerini kamuoyuna açıklayarak Kürt Vicdani Red Hareketi’ne katıldı.
İHD Van Şubesi’nde bir araya gelen Barış Durmiş, Emrah Bulut, Sedat Altınköprü, Jiyan Aşan, Hakan Bulut, Ümit Polat, Feyaz Polat, Zana Karabulut ve Poyraz Ateş, askere gitmeyeceklerini ve vicdani red haklarını kullanacaklarını duyurdu. BDP İl Başkanı Cüneyt Caniş ve Eğitim Sen Şube Başkanı Lezgin Botan’ın da destek amaçlı bulundukları açıklamayı Kürt Vicdani Red Hareketi adına Barış Durmiş okudu. Türkiye’de süren Kürt sorunundan kaynaklı yaşanan savaşa dikkat çeken Durmiş, Kürtler olarak kendi halkı ile savaşmayacaklarını söyledi.
Halen sürmekte olan Kürt sorununun çözümü noktasında kansız hiç bir çözümün yürütülmediğine dikkat çeken Durmiş, “Bugün daha iyi anladık ki savaş olmazsa onların varlık nedenleri de ortadan kalkacaktır. O zaman neden bu sistemin sahiplerine asker olalım? Neden emir ve komuta zincirinde bir halka olalım. Benliğimizi yok sayan, insani erdemlerimizden bizi uzaklaştıran, adeta öldüren canlı bir robota dönüştüren, askere giden Kürt gençlerinin intihar süsü ile katledildikleri TSK içinde neden yer alalım. Bizleri kışlalarına aldıkları ilk andan itibaren inkarcı marşlar söyletip, varlığımızı yok sayan, onurumuzu rencide eden bir orduda neden yer alalım? Eğer 20’li yaşlarımızda kendi çıkarları için birilerini öldürmeyi bize dayatıyorlarsa, asker olmayı red etmeliyiz. Çünkü bize ‘asker ol’ diyen ordu sahipleri düne kadar köylerimizi yaktılar, bilinmeyen büyük metropollere sürgün edildik. Nereye ait olduğumuzu öğrenmek için başlattığımız aidiyetimizi elimizden aldılar, hak arayışlarına çıktığımızda da sokak ortalarında yargısız infazlarla karşılaştık” diye konuştu.
İnkar imha politikalarına dikkat çeken Durmiş, şöyle devam etti: “Katliamların baş sorumlusu olan Türk ordusunu tümden boykot ediyoruz. Hiç bir Kürt genci de halkımıza düşmanlık eden, masum insanlarımızı katleden Türk ordusuna askerlik yapmamalıdır. Her Kürt genci Türk ordusunda askerlik yapmanın kendi halkına karşı düşmanlık etmek olacağını, dolayısı ile utanç verici ve onursuz bir tutum olacağının bilincinde olmalıdır. Başta Kürt gençleri olmak üzere tüm gençlere çağırımızdır. Askere gitmeyin katliamlara ortak olmayın, askere gitmeyin insanlık suçu işlemeyin, askere gitmeyin kardeş kanı dökmeyin.” Daha sonra gençler, tek tek vicdani red hakkını kullandıklarını kamuoyuna duyurdu.

Açıklamanın ardından kısa bir konuşma yapan BDP İl Başkanı Av. Cüneyt Caniş ise, gençlere sonuna kadar destek vereceklerinin altını çizerek, “Ulusal sözleşmede güvence altına alınan ve bir çok devlette de güvence altına alınan vicdani red hakkının en temel hak olduğunu söylüyoruz” diye konuştu.

Gençleri desteklediklerini ve yanında olacaklarını belirten Eğitim Sen Van Şube Başkanı Lezgin Botan ise, ölmeyi ve öldürmeyi red eden düşünce sistemine sonuna kadar destek olacaklarını kaydetti.

savaskarsitlari.org

Dayanışma