Vicdani Ret Buluşması Düzenlendi, 19 Kişi Reddini Açıkladı

vr1
Vicdani Ret Derneğinin düzenlediği Vicdani Ret Buluşmaları gerçekleştirildi. Etkinlik ilk önce Cezayir toplantı salonunda başladı. 14:00’da başlayan etkinlikte “reddediyoruz” adlı kısa bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından Vicdani Ret Derneği eş başkanı Merve Arkun açılış konuşması yaptı. Konuşmasında “Vicdani ret derneği olarak ilk etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Derneğimiz vicdani retçilerin yaşadıkları hukuki sıkıntılarda ve içini düştükleri can sıkıcı durumlarda vicdani retçilerin yanında olacak”, “Kuruluş çağrımızdan itibaren 87 arkadaşımız derneğin kurucu üyesi oldu bundan sonrada tüm herkese derneği üye olmaya çağrıyorum” ,”Vicdani retlerini açıklayıp hukuki çıkmaza giren retçilerle dayanışma göstermek temel amaçlarımızdan biridir” , ” Savaşlar dünyanın hiçbir yerinde sonlanmış değil, bu topraklarda 30 yıldır süren savaşın bitmesi savaşların biteceği anlamına gelmez. bu doğrultuda vicdani ret savaş karşıtı sürecide dünya çapında büyütmeyi hedeflemektedir. Son olarak tekrar buradan belirtmek istiyorum herkesi derneğimize üye olmaya ve vicdani retlerini açıklamaya çağırıyorum. Çünkü bu topraklardaki savaş sonlansa dahi dünyanın her yerinde savaşlar devam etmektedir.” dedi.

Konuşmanın ardından “Günümüzde Vicdani Ret” konulu panel başladı. Murat Kanatlı, Davut Erkan, Halil Savda, Tolga islam konuşmalarını yaptı. 2. Bölümde “Neden Vicdani Ret?” konulu panel gerçekleştirildi. Bu bölümde de vicdani retçi Ali Fikri Işık, Muhammed Serdar Delice, Merve Arkun, inan Suver’in oğlu Umut Suver ve Ani Balıkçı konuşmalarını yaptılar. Konuşmacılar derneğin gerçekleştirdiği ilk etkinliği tebrik ederek, herkesi vicdani retlerini açıklamaya ve derneğe üye olmaya çağırdılar.

Panellerin ardından Galatasaray Lisesi önüne “Vicdani Ret Derneği” yazılı bir pankartla yürüyüş gerçekleştirildi. Burada dernek adına basın açıklaması yapan eş başkan Oğuz Sönmez “Derneğin kuruluş aşamasını ve izleyeceği yolu anlattı”, “Dernek olarak Vicdani Retçilerle birlikte olacağız, şüpheli asker ölümlerinin peşine düşeceğiz ve vicdani reddin yasal bir hak olarak tanınması için mücadele edeceğiz” dedi.

Açıklamanın ardından 19 kişi vicdani reddini açıkladı. Retlerini açıklayan birçok kişi reddini Reyhanlı’da olan patlamalarla hayatını kaybedenlere ve orada hala acı içerisinde olanlara atfetti.

Dayanışma