Vicdani Retçi Kadınlar: “Kadınların Vicdanı Reddediyor Savaşı”

15 Mayıs Platformu’nun düzenlediği etkinlikler dahilinde bugün TMMOB’da Vicdani Retçi Kadınlar’ın “Kadınlar Savaşın Neresinde?” paneli gerçekleştirildi. Akademisyen Ayşegül Altınay’ın, Remziye Suver’in, Vicdani Retçi Kadınlar’dan Canan Soylu’nun ve Barış Anneleri’nden Döndü Ergin’in konuşmacı olduğu panelde savaşınj ve militarizasyonun kadın üzerindeki etkileri, vicdani reddin barışın sağlanmasındaki rolü konuşuldu.

Ayşegül Altınay konuşmasında Sevgi Soysal’ın Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu kitabından bahsederek, vicdani reddin toplumun her alanında ezber bozan bir duruş olduğunu söyledi. Kadınlara biçilen rollerden bahseden Altınay Dersim Harekatınbdaki Sabiha Gökçen’den, “vatan sağolsun” diyen asker annelerini örnek olarak gösterdi. Altınay’ın ardından söz alan Remziye Suver, vicdani retçi eşi İnan Suver’in yaşamakta olduğu sivil ölümden bahsetti. Bu sivil ölümün tüm ailelerini etkilediğini belirten Suver,  sözlerini “İnan kaybolmuş bir insan, tek suçu askerlik yapmak, eline silah almak, insan öldürmek istememesi. Bir insanın hayatını mahvettikleri, 5 kişilik bir aileyi yok ettikleri için tebrik ediyorum.” diyerek sonlandırdı.

Vicdani Retçi Kadınlar’dan Canan Soylu, panelin başlığı olan “Kadınlar savaşın neresinde?” sorusunu, “Kadınlar savaşın tam ortasında” diyerek cevapladı. Militarizmin savaşta da barışta da kadının yaşamını gasp ettiğini belirten Soylu, militarizmin cinsiyetçilikten, milliyetçilikten kısacası tüm ayrımcılık yöntemlerinden beslendiğini kaydederek tüm bu ayrımcılık biçimlerinin top yekün reddedilmesi gerektiğini savundu.

Soylu’nun ardından konuşan Barış Annesi Döndü Ergin, askerliği zulüm ve sömürü olarak tanımladı. Bu savaşta ölen askerlerin her zaman ezilenler olduğunu söyleyen Ergin, savaşı yönetenlere “Siz kimin savaşını yürütüyorsunuz?” diye sordu.

Konuşmaların ardından geçilen soru-cevap bölümünde, kadınların vicdani retlerinin neden önemli olduğuna ve bu retlerin ne şekilde toplumsallaşabileceğine dair konuşulduktan sonra panel sonlandırıldı.

 

 

Dayanışma