Vicdani Retçi Süver Zorla Hastaneye Sevk Ediliyor

Ege Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, “Ben vicdani retçiyim ve bir gün bile askerlik yapmak istemiyorum” diyen ve üç buçuk aydır tutuklu bulunan vicdani retçi İnan Süveri tahliye etmedi.   8 Kasım’da Süver’i yargılamaya devam eden Askeri Mahkeme, Buca Cezaevi’nde tutuklu bulunan Süver’in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Düşünce Suçuna Karşı Girişim, yargılamanın 6 Aralık’a bırakıldığını duyurdu. Bu durumda vicdani ret düşüncelerinden dolayı Süver’in tutukluluğu dört aya çıkmış olacak.
Mahkeme, Süver’e rapor verilmesi için askeri hastaneye sevk edilmesine karar verdi. Geçtiğimiz duruşmada da Süver’in sevki kararlaştırılmış, ancak hastane sevki gerçekleşmemişti. Mahkemenin bu kararına karşı çıkan Süver, vicdani retçi olduğunu belirterek rapor istemediğini söyledi. İnan’ın avukatlarından Davut Erkan, 9 Ağustos’ta açlık grevine başlayan Süver’in hastaneden çıkacağı gün bıraktığını ancak 31 Ağustos’ta buna yeniden başladığını açıklamıştı.
Süver hakkından “izin tecavüzü”nden soruşturma yürütüldüğünü belirten Erkan, “Tutuklanmasının ve yargılanacak olmasının hukuka aykırı olduğunu düşündüğü için bu şekilde bir tepki geliştirdi, açlık grevine başladı” demişti.
Avukat, 10 yıllık hukuksuzluğa son vermek için Süver ile ilgilenen İzmir’deki meslektaşlarıyla birlikte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmak için hazırlık yaptıklarını ve AİHM’nin Osman Murat Ülke ile ilgili kararı emsal göstereceklerini belirtmişti.
1977 Van Özalp doğumlu olan Süver evli ve üç çocuğu var. İzmir’de İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na (TİHV) bağlı avukatların Süver’in her gün ziyaret ettiklerini bildiren Erkan, durumunun bir ay içerisinde netlik kazanacağını söyledi.

Dayanışma