Vicdani Retçiler Mezopotamya’da Buluştu

Mezopotamya Sosyal Formunun son gününde Vicdani Retçiler Buluşması gerçekleştirildi. Buluşmaya Barış İçin Vicdani Ret Patformunan Ercan Aktaş, Kürt Vicdani Ret Haraketinden Kemal Acar ve Ahmet Demirsoy, Ankara İHD’den Gökçe Otlu, Kıbrıs Vicdani Ret İnisiyatifi’nden Murat Kanatlı katılırken; panelde Vicdani Retçi Kadınlar adına da Merve Arkun konuşma yaptı.

Gökçe Otlu yürütülmekte olan kirli savaş politikalarına ve 2000′li yılların sonlarından bu yana yükselmekte olan vicdani ret mücadelesine değinirken; Kürt Vicdani Ret Hareketi’nden Kemal Acar ve Ahmet Demirsoy sürmekte olan savaşa karşı vicdani reddin ne denli önemli ve etkili bir eylemlilik olabileceğine değindi. Kıbrıs Vicdani Ret İnisiyatifi adına konuşma yapan Murat Kanatlı, Kıbrıs’ta sürmekte olan vicdani ret ve anti-militarizm kampanyalarının aktarımını yaptı. Barış İçin Vicdani Ret Platformu’ndan konuşan Ercan Aktaş ise, kısaca vicdani reddin tarihinden bahsettikten sonra savaş-anti militarizm-vicdani ret değerlendirmesi yaptı.

Vicdani Retçi Kadınlar adına konuşma yapan Merve Arkun konuşmasında militarizm ve şiddet kavramlarını ele aldıktan sonra, kadınların da bu noktada görünen/görünmeyen öznesi oldukları bu savaşa ve militarizme karşı vicdani retlerini açıklamalarının önemli olduğunu vurguladı. Arkun, savaşların yalnızca iktidarların savaşı olabileceğini söylerken ezilenlerin direnişinin ve öz savunma güçlerini oluşturmasının meşruluğunu vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Dayanışma