VR-DER’in “Kaçak Değil Vicdani Retçiyiz” eyleminde 22 yeni ret daha

vr5

15 Mayıs Dünya Vicdani Retçiler Günü etkinlikleri dahilinde, Vicdani Ret Derneği’nin geçtiğimiz hafta Soma Katliamı sebebiyle ertelediği “Kaçak Değil Vicdani Retçiyiz” yürüyüşü, 24 Mayıs 2014 günü Kadıköy’de gerçekleştirildi.

Saat 14:00′te Kadıköy Boğa’da toplanan vicdani retçiler, savaş karşıtları ve antimilitaristler, son zamanlarda asker “kaçak”larına yönelik gerçekleşen GBT tehditlerine karşı bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kadıköy Boğa’dan Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’na, oradan da Kadıköy İskele Polis Merkezi önüne yürüyen vicdani retçiler, yol boyunca attıkları sloganlarla, pankartlarıyla, dövizleriyle savaş karşıtı bir duruş olan vicdani ret hakkını vurguladı.
“Reddet Diren Hayır De! Askere Gitme”, “Barış İçin Vicdani Ret”, “Askere Gitme, Kardeş Kanı Dökme” sloganlarıyla yürüyen Vicdani Ret Derneği üyeleri, Lise Anarşist Faaliyet, Anarşist Gençlik ve eyleme katılan tüm savaş karşıtları, yol boyunca atılan ajitasyonlarla, bu topraklarda yıllar boyu yaşanmakta olan savaşa dikkat çekerek, vicdani reddin bu noktadaki önemini vurguladı.
Yürüyüş sonrasında Kadıköy İskele Karakolu önüne gelen vicdani retçiler, karakolun önüne barikat kuran polise kadar ilerledi ve polis barikatı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini okuyan VR-DER Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Soysal açıklamada, “GBT uygulaması çeşitli nedenlerle askere gitmeyen birçok yoklama kaçağı veya bakayanın firari bir yaşantı içerisine girmesine, dolayısıyla kamusal hizmetlerden yararlanmasının engellenmesine,toplumsal yaşantısının, hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmasına neden olmaktadır”  dedi. Yapılan açıklama sonrasında, polis barikatlarının önünde, vicdani retçilere verilen GBT tutanakları “Kaçak Değil Vicdani Retçiyiz” sloganlarıyla ateşe verildi.
Tutanaklarının yakılmasının ardından Karaköy İskelesi önüne yürüyen Vicdani Retçiler burada da kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada konuşan VR-DER Eşbaşkanı Merve Arkun, derneğin bir yıllık faaliyetlerine değindi ve yapılacak tüm vicdani ret açıklamalarının Soma’da katledilen maden işçilerine, Gezi’de katledilenlere ve geçtiğimiz günlerde Okmeydanı’nda polis tarafından katledilen Uğur Kurt ve Ayhan Yılmaz’a ithaf edileceğini açıkladı.
Açıklamanın ardından 22 kişi vicdani reddini açıkladı. Vicdani ret açıklamalarının ardından, eylem sloganlarla sonlandırıldı.

Dayanışma