Yunanistan’da Genel Grev Yöneticileri Korkuttu

Dün Yunanistan hükümetinin mali reformlarını engellemek için gidilen genel grev gösterilerinde, meclisi insan zincirine alan muhaliflerle polis arasında çatışma çıktı.

Eylemciler parlamentoya giden yolları doldurarak meclise vekillerin ulaşmasını engelledi.

Sintagma Meydanı’nda toplanan on binlerce kişiye polis gaz bombaları ve coplarla saldırdı.

Muhalifler ise, polise taşlarla ve sopalarla karşı koydu. Anarşist örgütler polisleri molotofkokteyllerine boğarken, çatışmalarda 30 kişi yaralandı. Yaralanan eylemcilere Sintagma meydanına kurulan yardım çadırındaki doktorlar yardımcı oldu.

Öte yandan şehrin valiliğini basan göstericiler, valiyi bina içerisinde mahsur bıraktı. Sokaklarda ise bir grup motosikletli polisi kıstıran eylemciler, “Polisler, domuz katiller” sloganlarını haykırdı.

Meclis çevresindeki Bakanlık binaları ve lüks oteller de protestocular tarafından bombalandı.

Eylemciler gün boyunca polisin tüm saldırılarına rağmen karşı koymaya devam ettiler ve polisleri geri püskürterek kaçmalarını sağladılar.

Atina dışında ülkenin birçok farklı şehrinde de gösteriler benzer şekilde sürdü. Girit, Patras ve Selanik’in de aralarında bulunduğu birçok şehir ve adada halk valilik binalarını işgal etti.

Patras’ta yüzlerce kişilik Anarşist blok kortejinde “Devrim: Eşitliğin, dayanışmanın ve özgürlüğün dünyası için tek çözüm” ve “Dayanışma ya da korku; yereller ve göçmenlerin ortak mücadelesi” pankartları taşındı.

Gün sonunda toplam 18 kişi gözaltına alınırken, ülkenin başbakanı çözüm için yeni bir hükümet kuracaklarını duyurdu. Olaylar sonrası bugün ise Selanik kentinde sözde “terörle mücadele ekibi” polisleri bir işgal evini basarak talan etti. İşgal evinin bulunduğu sokakta kısa süre içerisinde toplanan yaklaşık 200 kişi ise yolları kapattı.

Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz sonrası bir türlü ekonomiyi toparlayamayan siyasetçiler, mali krizi yenebilmek için halka “reform” paketleri dayatmaya çalışıyor. İstediklerini başaramayan ve işin içinden çıkamayan yöneticiler ve kolluk kuvvetleri, Anarşistlerin ve diğer devrimci muhalif örgütlerin yaşanan krizin temellerini açığa çıkaran eylemliliklerine karşı ise zorbaca saldırılarda bulunmayı ve halkı baskı altında tutma çabasını sürdürüyor.

Geçtiğimiz haftalarda da Anarşist gruplar bir dayanışma çağrısında bulunarak bir metin yayınlamış, ülkede sürmekte olan durumu ve bu koşullar içerisinde devlet güçlerinin kendilerine uyguladığı zorbalıkları ortaya dökmüştü.

Dayanışma