3. Havalimanı’nda Direnen İşçileri Selamlıyoruz

Başladığı günden beri inşaat işçileri için bir umut kapısı gibi görünen 3. Havalimanı inşaatı, binlerce işçinin maaşlarını alamadığı, çalışma saatlerinden işçilerin kaldığı barakalara kadar katlanılamayacak kadar kötü koşullarda olduğu yüzlerce işçiye mezar olan bir şantiye oldu.

Üçüncü Havalimanı Projesi, patronlar için kârlarına kâr katacakları yeni yatırımlar yapmak için bir prestij projesi olarak görülürken hükümet içinse “Dünyanın en büyük 7. havalimanı” sıfatıyla caka satma imkânı tanıyacak bir proje.

Havalimanını, TC’nin kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim tarihine yetiştirmek için işçileri yoğun ve kötü çalışma koşullarına maruz bırakanlar, bununla yetinmeyip şimdi de haklarını arayan işçilere; polisleriyle, askerleriyle, TOMA’larıyla saldırdı.

Binlerce işçi 14 Eylül sabahı iş cinayetleri, barakalardaki pire salgını, kötü yemekhane koşullarına karşı saat 06:30’da eyleme başladı. Şantiye önünde toplanan işçiler, servislerin şantiye dışına çıkmasını engelledi. Patronlar eylem boyunca hoparlörden anons geçerek eyleme katılan işçilerin cezalandırılacağına yönelik tehditler savurdu. Patronların tehdidine aldırış etmeyen işçiler “yan keski bizim elimizde, onlar anca konuşur” diyerek hoparlörün kablolarını kesti.

Devlet, çok geçmeden eylemi “kanunsuz ilan ederek yasakladı. Jandarma biber gazı ve TOMA’lar ile şantiyeye girdi ve işçilere saldırdı, şantiyede sendikalı işçi avına başladı. Devletin bu saldırısına rağmen  kararlılıklarını kaybetmeyen işçiler, taleplerinden bir adım geri atmadı. Patronlar ise “bunlar bir anda olacak şeyler değil” diyerek işçileri geçiştirmeye çalıştı. İşçiler talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdürmekte kararlılar.

Polis ve özel harekat sabaha karşı şantiyeye baskın düzenleyerek barakaları bastı, aralarında sendika temsilcisi işçilerin de olduğu 600’e yakın işçiyi işkenceyle gözaltına aldı.

İşçileri kölelik koşullarında çalışmaya zorlayan, Üçüncü Havalimanı’nın patronlar ve proje sahibi devlet görevlileri, bir kez daha işçilerin öz örgütlülüğü ile karşılaştı. Öz örgütlülük ile gerçekleşen bu eyleme yönelik saldırılar sürse de tüm saldırılara ve gözaltılara karşı inşaat işçileri haklarını direnerek alacaktır.

Yaşasın işçilerin öz örgütlülüğü!

Yaşasın Direniş!

 

Fabrika