Allah Patronların Belasını Versin

16 HAZİRAN GREVİNDEN… 14 Haziran Tobb, Gisbir, Disk görüşmesin de patronlar tarafının Limter-iş ile masaya oturmaması buna karşılık Disk’in de bu tavıra itirazı neticesinde, 16 haziranda taleplerini üretimi durdurarak söylemek üzere Tuzla “grev”deydi.

Sabah 7:00 den itibaren tersaneler bölgesine doğru iki farklı koldan destekçi kurumlar pankartlı, bayraklı yürüyüşe geçti. Tuzla Gemi’nin önüne erken saatte yürüyen yaklaşık 200 kişilik Limter-iş sendikası ve işçiler “grevdeyiz, kuralsız yasadışı çalıştırmaya son, insanca çalışmak ve yaşamak istiyoruz” pankartı ile alana giriş yaptı. Limter-iş’e bağlı diğer sendikalistler ise İçmeler tren istasyonunun önünde 7:30 dan itibaren trenden inen tersane ve diğer işçilerin geçiş yoluna kolkola barikat kurup işçilerin bir günde olsa işe gitmesine engel olmaya çalıştılar. Sabah alana gelirken yapılan yürüşler Tersaneler Caddesini ve yan yolları birkaç saat trafiğe kapattı. Saat 8:00 den sonra Emep, Ödp, Sdp, Dtp, Tkp, Esp, Ehp, Ekd, Alınteri, Kaldıraç, Feministler, Brezilya, Arjantin ve Bolivya topraksız işçi hareketinden köylüler ve işgal fabrikaları işçileri, Chp, 78’liler, 68 birliği vakfı, yöresel dernekler, Desa deri, Unilever ve Arçelik direnişindeki işçiler, Disk’e bağlı sendikalar ve İstanbul Ahali “Allah patronların belasını versin” yazılı pankart, bayrak ve sloganlarla alanda yerlerini aldılar. Tersane işçisinin katılımının 27-28 şubat grevine göre çok az olması, kamuoyu örgütlenmesinin iyi yapıldığı halde genel siyasetlerin sayıca katılımı az yaptığı grevin etkisi de düşük oldu. Grev alanı yazılamalarla donatıldı. Tek günlük grev daha çok buluşma veya bir basın açıklaması havasında geçerken, saat 3-4 sularında grev sona erdirildi.

Grevden notlar: *vardiya değişimlerinde işçilerin greve örgütlenmesinden çekinen patronlar işçileri normal vardiya saatlerinden 2 saat erken işbaşı yaptırdılar.

*Yine bazı tersaneler pazar günü işçileri çalıştırıp grev gününü (pazartesiyi) tatil yaparak grev anında tersane içindeki işçilerin işbaşındayken greve örgütlenmesini engellenmeye çalıştı.

Fabrika