Asotira’da Direniş Kazandı!

Astoria DAF 2

2,5 aylık ücretleri gasp edilen taşeron inşaat işçilerinin İnşaat-İş ile başlattığı direniş 2. gününde zafere ulaştı. ASTAŞ patronları 8 taşeron inşaat işçisinin gasp ettiği tüm ücretlerini ödedi.

Geçtiğimiz Aralık ayında Astoria AVM’nin alt kat havalandırma sistemlerini monte eden taşeron inşaat işçilerinin Ocak Şubat aylarının tamamı ve Mart ayında çalıştıkları günlerinin ücretleri ödenmemişti. Aylarca ücretlerinin ödenmesi için bekleyen taşeron inşaat işçileri son bir haftadır asıl iş veren olan Astoria AVM şirketi ASTAŞ patronları ile görüşmeye başladı. Görüşmelerde ASTAŞ patronlarının oyalayıcı tavrına karşı Salı günü 8 taşeron inşaat işçisi İnşaat İşçileri Sendikası ile beraber  Astoria AVM girşinde oturma eylemi ile direnişe başladı.

Direnişin 1.Günü

Astoria DAF 1

Astoria AVM’nin giriş kapısın karşısında AVM’ye ait olan alanda  ” Bu Bina Ödenmeyen İşçi Ücretleriyle Yükseliyor İnşaat-İş” yazılı pankart ile oturma eylemi başladı. ” İnşaat İşçisi Köle Değildir”, ” İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, ” Direne Direne Kazanacağız” sloganlarıyla direniş oturma eylemi yaparak sürdü. Salı günü iş çıkış saatlerinde başlayan oturma eylemine Devrimci Anarşist Faaliyet olarak dayanışma amacıyla biz de katıldık.  Akşam saatlerinde direnişçi taşeron inşaat işçileri ile dayanışmaya gelen devrimciler yemek ihtiyacını karşılamak amacıyla direniş alanı olan AVM girşine bir sofra kurdu. Bu sofra  AVM işçileri başta olmak üzere tüm Astoria AVM’ye bir  paylaşma ve dayanışma örneği gösterdi.

astoria DAF 3

AVM’nin kapanış saati olan 22.00’a kadar sloganlarla bekleyişini sürdüren direnişçi taşeron inşaat işçilerine gece geç saatlere kadar Astoria AVM’ye yakın oturan çok sayıda insan ziyaretlerle, ihtiyaçlar için getirdikleri ile dayanışma gösterdiler. Direnişçi işçiler, İnşaat-İş sendikası yönetimi ve Devrimci Anarşist Faaliyet olarak bizler de geceyi direniş alanında geçirdik.

Direnişin 2. Günü

Sabaha kadar nöbetleşe uyuyan direnişçiler sabah kahvaltısında da AVM girşinde bir sofra kurarak yemek ihtiyacını karşıladı. Ardından AVM’nin açılış saati öncesi gelen işçilere ajitasyonlarla taşeron inşaat işçilerinin ücretlerinin gasp edildiğini, emeklerinin çalındığı anlatılarak sınıf dayanışması çağrısı yapıldı. Sabah erken saatlerden itibaren kavurucu güneşe rağmen direniş alanından ayırlmayan direnişçiler gün boyunca ” İnşaat İşçisi Köle Değildir”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiç Birimiz”, “Yaşasın Onurlu Direnişimiz”, “İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız” sloganları attı. Gün içerisinde yine dayanışma ziyaretleri gerçekleşti. Direniş alanında halaylar çekilerek direnişin coşkusu vurgulandı.Astoria DAF 4

 

Akşam saatlerinde 26A Kolektifi’nin dayanışma amacıyla hazırladığı sandviçler ve yemek ihtiyacı için getirilen dayanışmalar ile bir paylaşma ve dayanışma sofrası daha kuruldu.

Astoria daf5

Yemeğin hemen ardından direniş alanına gelen ASTAŞ patronlarının temsilcisi direnişçi işçi temsilcisi ve İnşaat- İş başkanı Mustafa Adnan Akyol kısa bir görüşme gerçekleştirdi.

astoria DAF 6

 

Gerçekleştirilen görüşmede ASTAŞ patronlarının gasp edilen tüm ücretleri ödemeyi kabul ettiklerini belirtti. Ardından 8 direnişçi taşeron inşaat işçisi, sendika temsilcisi olarak başkan  Mustafa Adnan Akyol ile beraber ödemeleri almaya gittiler. Direnişçilerin gasp edilen ücretlerini alması ile beraber direniş sonlandırılarak Astoria AVM önü boşaltıldı.

 

astoria DAF 7

Astoria AVM direnişi süresince taşeron inşaat işçileri sadece gasp edilen ücretlerini geri almadı. İşçiler iki günlük bu süre boyunca paylaşmayı, dayanışmayı, işçilerin biraraya geldiğinde ve örgütlü olduğunda patronlara karşı gücünü, direnişi öğrendiler. Yani Astoria’da direniş kazandı.

Astoria’da Direniş Kazandı!
Yaşasın Sınıf Dayanışması!
Yaşasın İşçilerin Örgütlü Mücadelesi!

 

astoria DAF 8

 

Dayanışma, Fabrika