Kent A.Ş. İşçilerinin direnişini selamlıyoruz…

KENT A.Ş. İşçilerinin Direnişi

Taşeronlaştırma faaliyetleri belediyelerde devam ederken, belediyelere bağlı şirketlerde çalışan işçiler de direnmeye devam ediyor.

İzmir Karşıyaka belediyesine bağlı hizmet veren Kent A.Ş. işçilerinin direnişi bu haklı kavgalardan biri. 1 Mayıs 2009’dan bu yana sürdürdükleri direnişle ne kadar kararlı olduklarını gösteren Kent A.Ş. işçileri, devletin hükümeti ve muhalefetiyle aynı bokun soyu olduğunu ispat etme konusunda kararlı.

Karşıyaka belediyesine 19 yıldır hizmet veren Kent A.Ş. işçileri beş yıllık süreçte bağlı oldukları sektörün devletin özelleştirme politikalarıyla bu hale geldiğinin altını çiziyor. Seçim mitinglerinde (ve İzmir’deki cumhuriyet mitinglerinde) özelleştirmelere karşı söylem geliştiren CHP’nin yerellerdeki uygulamaları, devletin, hükümeti ve muhalefetiyle adeta uyumunu gösteriyor. Yerel seçimler öncesi Kent A.Ş. işçilerini destekleyen ve işçilerin de desteğini alan CHP, seçimlerden bir ay sonra ihaleye belediye şirketini sokmayıp merkezi Kadıköy’de bulunan, Kadıköy Belediyesi’nin de anlaşmalı bulunduğu Altaş A.Ş. ‘ye ihaleyi verip 291 işçiyi işinden etti.

İşçiler, Karşıyaka Örnekköy’de Kent A.Ş. şantiyesi içerisinde grevlerini sürdürürken 41. günde devletin kolluk güçleri işçilere müdahalede bulunuyor. Devletin müdahalesine direnişle cevap veren işçiler, şantiye alanından uzaklaştırılamıyor. Direnişin 53.gününde polis sabah 5’te müdahale ederek işçileri şantiyeden uzaklaştırıyor. O günden beri şantiye önünde aileleriyle birlikte direnen işçiler, şirketin temizlik araçlarının dışarıya çıkmasını engelliyor. Grev alanında aileleriyle birlikte çadırlarda kalan işçiler haklılıklarını şu sözlerle dile getiriyorlar; “ Burası işletme değil. Bizler kamu çalışanıyız. Krizden dolayı işten çıkarılmadık. Bunlar rant amaçlıdır. Yakınlarına para kazandırmayı amaçlıyorlar. Özelleştirme ve taşeronlaştırma devlet politikası haline geldiğinden beri kimse üzerine gitmiyor. Sonuç alana kadar burada olacağız.”

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın son günlerde İzmir kanallarına verdiği demeçlerde Kent A.Ş. işçilerine gerekenin yasal ya da yasal olmayan yollarla uygulanacağını ima eden sözleri, aileleriyle birlikte direnişte olan işçiler tarafından grevin her saniyesi yanıtlanmakta. Bu örgütlü birlikteliğin devletin yasal ya da yasal olmayan uygulamalarına vereceği mücadele belediyeyi o kadar korkutmuş ki, Karşıyaka Belediyesi polis barikatları, siyah takım elbiseli gözlüklü güvenlikleri, kolluk güçleriyle herhangi bir müdahaleden korunuyor.

Küreselleşen sermayenin yerelleşme arzularında ulus devletin değişen rolü, dünya siyasetinin gündeminde uzun süredir yer ediyor. Yerel seçimlerin rant kavgasından başka bir şey olmadığını gösteren bu tarz devlet uygulamarıyla t.c., kendisine dünya siyasetinde/sermayesinde yer arıyor. Küresel dünyada ulus-devletin bittiğine yönelik söylemlere cevaplar yereldeki devlet uygulamalarından geliyor. Ve bu devlet uygulamalarına yönelik direnişler de ezilenlerden…

Kent A.Ş. İşçilerinin direnişini selamlıyoruz…

Fabrika