“Bolluk” İçinde “Açlık” Çekenler

Bodrum’un Yalıkavak Belediyesi’ndeki 22 lüks villanın inşatında çalışan ve 3 aydır paralarını alamayan işçiler, inşaatın içinde kefenli eylem yaptılar. Üzerlerine “açız” yazılı kefenler giyerek eylem gerçekleştiren işçiler yine “açız” sloganları attılar.
İşçiler; “3,5 ay önce çalışmaya başlayan 170 işçinin yaklaşık 450 bin lira alacağını ancak patronun şimdiye kadar 50 liranın dışında ücret ödenmediğini” söylediler.

40 gündür çadırlardaki koğuşlarda kalan işçiler jandarmaya olayı bildirmelerine rağmen savcılıktan hiçbir geri dönüş yapılmadığını söylediler.

Sadece Bodrum gibi tatil yörelerinde değil , İstanbul’un da çeşitli bir çok semtinde lüks villa-site inşaatları yapılmakta. Bu villa tipi evlerde çalışan işçiler ; bahçıvanı , güvenlik görevlisi , tesisatçısı , ev işçisi hepsi bu “zenginliğin” ortasında yoksul hayatlar süren insanlar.

Aldıkları ücret kısmi standartlara göre yüksek, ancak çalışma saatleri ise oldukça uzun ve belirsiz,  ev işçilerinin çoğu yatılı çalışmakta. Yine bir çoğu sosyal güvencesiz çalışıyor. Büyük ve görkemli mabetlerin içerisinde, kapısında, bahçesinde uzun saatler, yalnız, iş tanımı belirsiz hoyratça çalışmak zorunda kalan bu işçiler aslında hizmet sektörünün büyük bir kısmını oluşturuyorlar.

Ve bu büyük küresel şirketler, oteller, restoranlar ve yükselen plaza inşaatlarından açız sesi yükseliyor. Patronların ‘cılız’ bulup şu an yoksaydığı bu sesler, küresel kan emicilere karşı yaşamların direniş çığlığıdır. Ve bu çığlıktır yaşamımızı her gün tekrar tekrar şekillendiren…

Günlük Yazıları