1 Mayıs’ta Taksim Direnişi

Taksim Meydanı’nı bir lütufmuş gibi ezilenlere açtığını iddia eden devlet, bu seneki 1 Mayıs’ta, Taksim’i üç sene önce olduğu gibi yine işçilere, emekçilere ve devrimcilere kapattı. Devletin bariyerlerinin arkasına sıkıştırmaya çalıştığı, bayram ilan ederek tarihini unutturmaya çalıştığı 1 Mayıs, öldürülen işçilerin, katledilen devrimcilerin isyan günüdür. Devlet teslim almaya çalıştığı ezilenlerin öfkesini, bugün tüm şehri bariyerleriyle hapsederek, Taksim Meydanı’nı kapatarak bastırmaya çalıştı.

Bizleri her gün şiddetiyle terbiye etmeye çalışan devlet, özgürlüğümüze yasak koyabileceğini sanıyor. Bizler, 1 Mayıs günü isyanımızı yalnızca devletin Taksim yasağına karşı büyütmedik.Yaşamlarımızı çalan iktidarlara, köleliği dayatan patronlara, adaletsizliğin kendisi olan devlete karşı sokaklardaydık. Ve her yıl olduğu gibi bu yıl da “Anarşist Devrime Faaliyetle” pankartımızla ekmek, adalet ve özgürlük için haykırdık.

Günlerdir İstanbul Valisi, İçişleri Bakanı, Başbakan halen devam eden Taksim Yayalaştırma Projesi’ni bahane ederek, Taksim Meydanı’nı 1 Mayıs kutlamalarına yasakladıklarının açıklamasını yaptılar. 1 Mayıs günü yapılacak toplanmaları engellemek için de birçok metro, metrobüs ve vapur seferlerini iptal edildi. Ancak yasağa rağmen bugün, 1 Mayıs’ı 1 Mayıs meydanı olan Taksim Meydanı’nda kutlamak isteyen yüzlerce ezilen, Şişli’deki DİSK Genel Merkezi önünde toplandı. Bizler de her yıl olduğu gibi bu yıl da Şişli kolu üzerinden Taksim’e gitmek için sabahın erken saatlerinde DİSK binası önünde yerimizi aldık.

“1 Mayıs’ta 1 Mayıs Alanındayız”, “Biji Yek Gulan”, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganlarıyla DİSK Genel Merkezi önünde toplanan yüzlerce kişi Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçmek için Halaskargazi Caddesi’ne indi. Polis, DİSK temsilcileriyle görüşerek yürüyüşü engellemeye çalışsa da, başarılı olamadı ve korteje saldırdı. Art arda atılan gaz bombaları, sürekli sıkılan tazyikli su ve atılan plastik mermilerle onlarca kişi yaralandı. Polisin yaptığı saldırının ardından herkes yeniden Disk Genel Merkezi önünde toplandı.

Yaralılar için çağrılan ambulansların DİSK binası önüne gelmesini engelleyen polis, genel merkezin bulunduğu sokağın çıkışlarını kapatarak DİSK’i abluka altına aldı ve bina içine gaz bombalarıyla saldırmaya hazırlandı. Saldırıların ardından DİSK binası önünde yaşananlar protesto edildiği bir açıklama yapıldı.

Polisin gün boyunca sürdürdüğü devlet terörü sonucu onlarca kişi yaralanırken, 72 kişi gözaltına alındı. Devletin sürdürdüğü teröre rağmen, 1886’da 5 anarşist yoldaşımızın yaktığı ateş, her yıl 1 Mayıs’larda sokaklarda yeniden büyüyecek. Ve ezilenlerin öfkesi, atılan her gaz bombasına, sıkılan tazyikli suya, plastik mermiye, gözaltılara, yasaklara rağmen yaşam bulacak.

 

Sokak