BİVRP’den Halil Savda ile dayanışma eylemi

Halkı askerlikten soğuttuğu iddiasıyla hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve kaldığı otelde tutuklanarak Ağrı Kapalı Cezaevi’ne yollanan, vicdani retçi Halil Savda için Barış İçin Ret Platformu bir dayanışma eylemi yaptı. İstiklal Caddesi’nden sloganlarla yürüyen BİVRP, eylemini Galatasaray’da basın açıklaması ile sürdürdü. Açıklamanın ardından topluca postaneye gidilerek Halil Savda’ya mektup, kart ve kitap yollandı.


Eylemde şu bildiri basına okundu:

Basına ve Kamuoyuna

Egemenler saldırılarına devam ediyor. Siyasetçileri, öğrencileri, gazetecileri tutuklayan; muhalif her sesi susturmaya çalışan bir hükümet var karşımızda. Muhalif her kesime saldıran, baskı kuran hükümetin saldırılarından; savaşa hayır diyen, TC’nin yürüttüğü kirli savaşın parçası olmak istemeyen ve bu amaç doğrultusunda vicdani rettini açıklayan insanlarda bu saldırılardan nasibini alıyor. 24 Şubat sabahı gözaltına alınıp sonrasında tutuklanan Halil Savda’da bu insanlardan biri.

Vicdani retçi Halil savda; 2006 yılında, İsrail’in Lübnan’a düzenlediği ve 34 gün süren saldırıya katılmayı reddeden, iki İsrailli vicdani retçiye destek olmak amacıyla yapılan basın açıklamasından dolayı 5 ay ceza almış, bu ceza 30 Kasım 2010 tarihinde Yargıtay tarafından onaylanmıştı. Halil Savda basın açıklaması sırasında “askere gitme” dediği gerekçesiyle, “halkı askerlikten soğutmak” suçlamasıyla tutuklandı.

Askere gitmeyi istememenin suç sayıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Bu ülkede askere giden gençlerin yaşadıklarını biliyoruz. Askerlik yaptığı sırada şüpheli bir biçimde ölen ve intihar ettikleri açıklanan gençlerimizi biliyoruz. Önlerine tek seçenek konan, askere zorla götürülen evlatlarını kaybeden anaların, babaların çektiği acıları hepimiz gördük. Kan ve gözyaşından başka bir şey getirmeyen bu savaşa karşı durmak suç değil, en onurlu eylemdir.

Vicdani retçi Halil Savda’da bu onurlu eylemi gerçekleştiren insanlarımızdan biridir. Aslında biliyoruz ki bu ülkede onurlu durmanın sonucu bu gibi tutuklamalar oluyor. Ama bizler bugün haykırdığımız ve defalarca da haykıracağımız gibi “askere gitme kardeş kanı dökme” diyoruz. Ve bizimle beraber bu sloganı haykırarak, vicdani rettini açıklayan Halil Savda’nın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.

Askere Gitme Kardeş Kanı Dökme!
Reddet Diren Hayır De Askere Gitme!

Barış İçin Vicdani Ret Platformu

Dayanışma, Sokak