Biz askere gitmeyeceğiz, kardeş kanı dökmeyeceğiz

Artık anaların ağlamasını istemiyoruz. Kürt halkının uzattığı barış eli havada kalsın istemiyoruz. Barış istiyoruz. Savaşa ortak olmayalım. Askere giderek orduda yer almayı reddediyoruz. Çünkü Kürt halkının barış ve kardeşlik talebine katkı sunmak istiyoruz. Biz askere gitmeyeceğiz. Kardeş kanı dökmeyeceğiz.”

Newroz kutlamalarına katılmak için Diyarbakır’a giden Barış İçin Vicdani Ret Platformu grubu, Cuma günü Diyarbakır’da gerçekleştirdikleri ziyaretlerin ardından Cumartesi günü Kızıltepe’deki Newroz etkinliğine katılarak bir konuşma yaptılar. Devletin öldürdüğü Uğur Kaymaz, Aydın Erdem ve Abdullah Çaça’nın ailelerini ziyaret ettiler. Pazar günü Diyarbakır’daki Newroz Etkinliğine katılan grup ayrıca Dicle Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek Barış İçin Vicdani Ret Paneli’ne katılacak.

‘Başbakan’ın değil, bizim çocuklarımız ölüyor’

Barış İçin Vicdani Ret Platformu, Aydın Erdem ve Uğur Kaymaz’ın aileleri ile görüşmek için dün Kızıltepe’ye geçti. Gençlere seslenen aileler “Dağda ölen de, sokakta vurulan da, cezaevine atılan da bizim çocuklarımız. Başbakanların çocukları ölmüyor” dedi.

Barış İçin Vicdani Ret Platformu üyeleri, Newroz için geldikleri Diyarbakır’dan Mardin’in Kızıltepe ilçesine geldi. Gençler, Diyarbakır’da polisler tarafından vurulan Dicle Üniversitesi öğrencisi Aydın Erdem ile 12 yaşında 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz’ın aileleri ile görüştü.

‘Savaşa ortak olmayacağız’

Düzenlenen Newroz etkinliğine katılan Barış İçin Vicdani Ret Platformu üyeleri, kürsüden söz alarak, Kızıltepe halkına seslendi. 21 Mart öncesi neden Kürt halkının yanına geldiklerini açıkladılar. Platform adına bir konuşma yapan Ozan Emre Özyılmaz şunları ifade etti: “İstanbul, Çanakkale ve Bursa’dan geldik. Artık anaların ağlamasını istemiyoruz. Kürt halkının uzattığı barış eli havada kalsın istemiyoruz. Barış istiyoruz. Savaşa ortak olmayalım. Askere giderek orduda yer almayı reddediyoruz. Çünkü Kürt halkının barış ve kardeşlik talebine katkı sunmak istiyoruz. Biz askere gitmeyeceğiz. Kardeş kanı dökmeyeceğiz.”

‘Öldürmek çözüm değil’

Gençler, çocuklarını yitiren aileler ile Kızıltepe Belediye binasında bir araya geldiler. Aydın Erdem’in babası Mehmet Erdem, ziyaret için memnuniyetini dile getirdi. Silahların susması için devlete seslenen Baba Erdem, “Artık yeter. Türk, Kürt, Arap hepimiz kardeşiz. Biz barış elimizi hala uzatıyoruz. Ama elimizi tutan yok. Bunlar ne istiyorlar diye sorup dinleyen yok. Onların yaptığı gibi kan dökmek çözüm ise, bizde öldürelim. Ama bu askerler de bizim oğlumuz” diye konuştu.

Kaymazlar: Hep bizim çocuklarımız ölüyor

Uğur Kaymaz’ın babaannesi Emine Kaymaz da gençlere “Kürt ya da Türk analar ağlamasın. Biz barış ve kardeşlik istiyoruz” diye seslendi.

12 yaşındaki oğluna 13 kurşun sıkılan Uğur Kaymaz’ın annesi Makbule Kaymaz ise yaptığı konuşmada şunları dedi: “Dağda ölenler, sokakta vurulanlar, cezaevine atılanlar hep bizim çocuklarımız. Hep bizim çocuklarımız ölüyor. Başbakanların çocukları ölmüyor. Benim oğlum 12 yaşındaydı. Tuvalete bile tek gitmeye korkarken, ‘terörist’ diye öldürdüler. Yanına da bir silah bıraktılar. Ama biz yine de bu topraklarda yaşayan halklar için barış istiyoruz.”

Ziyaret esnasında Platform adına konuşma yapan Davut Erkan “Artık analar ağlamasın istiyoruz. Askere gidip savaşın içerisinde yer almak istemiyoruz. Kürt halkının barış talebine destek olmak istiyoruz. Bunun için askere gitmeyeceğiz” dedi.

‘Trafik kazası dediler, 14 kurşun çıktı’

Vicdani Ret Platformu’ndan gençler, çocukları öldürülen aileler ile görüşmelerinin ardından Kars 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda askerlik yaparken tabut içinde dönen Abdullah Çaça’nın babası Nuri Çaça’yı evinde ziyaret etti. Askerde öldürülen oğlunu anlatan Baba Çaça, bir askerin uzman çavuşa ait silah ile oğlunu vurduğunu söyledi. Kendilerine söylenilen açıklamaların çelişkili olduğunu ifade eden Çaça, “Kendini vurmuş dediler, trafik kazası dediler. Oğlumun vücudunda 14 kurşun varmış. Olayın üzerine kimse gitmedi. Soruşturma bile açılmadı. Benim oğlumu devlet öldürdü” diye konuştu. (ETHA)

Sokak