Enver Aydemir vicdanımızdır

Enver Aydemir, 24 Aralık Perşembe günü Kabataş vapur iskelesinde yapılan GBT yoklamasında hakkında çıkarılan “yakalama emri”ne istinaden gözaltına alınarak askeri mahkemeye çıkarılmış ve buradan tutuklanarak Maltepe Askeri Cezaevine gönderilmiştir.

Askeri cezaevinde tektip cezaevi kıyafetini giymesini isteyen görevlilere, “asker olmadığını, olmayacağını; bu yüzden de bu kıyafeti giymeyeceğini” söyleyen Aydemir, görevliler tarafından işkenceye maruz kalmıştır. Sonrasında üzerindeki kendi kıyafetleri çıkarılarak, sabaha kadar iç çamaşırlarıyla, soğukta bekletilmiştir. Bu durumu protesto etmek için ve elbiselerinin kendisine iadesi amacıyla Aydemir açlık grevine başlamıştır. Zorla cezaevi kıyafeti giydirilen Aydemir, 25 Aralık Cuma günü öğle saatlerinde, bulunduğu yere gelen bir cezaevi yetkilisi tarafından, tektip kıyafet giymeyi reddettiği ve açlık grevi yaptığı için tekrar dayağa maruz kalmıştır. 26 Aralık Cumartesi günü, açlık grevini sonlandırması amacıyla zorla revire götürülen Aydemir’e, yine zorla serum bağlanmıştır. Aydemir’le kısa bir süre görüşme olanağı bulan avukatı, Aydemir’in sağ gözünün altının morardığını; yorgun ve bitkin olduğunu görmüştür.

IMGA0073
Vicdani redci Enver Aydemir , Maltepe Askeri cezaevinde tutuklu bulunmakta ve sistematik olarak işkence görmektedir. Enver Aydemir’e uygulanan işkencenin sonlandırılması ve en kısa sürede serbest bırakılması gerekliliği ile Enver Aydemir’le dayanışma inisiyatifi olarak bugün Taksimde basın açıklaması gerçekleştirdik.Basın Açıklamasında Enver Aydemir’in ailesi ve avukatı Davut Erkan’da Enver Aydemir’in son durumuna ilişkin açıklamalar yaptılar.

IMGA0066

Vicdani Red’ci Halil Savda’nın okumuş olduğu basın açıklamasında; Türkiye, altına imza attığı uluslararası sözleşmelerce de tanınan vicdani ret hakkını uygulamamaktaki ısrarını sürdürmektedir. 20 yıldır süren vicdani ret mücadelesinde, askeri cezaevlerinde uygulanan baskı ve işkence hiç bitmedi. Daha önce vicdani retçi İsmail Saygı yine aynı Maltepe askeri cezaevinde, vicdani retçi Mehmet Bal Adana ve Hasdal askeri cezaevlerinde; vicdani retçi Mehmet Tarhan Sivas askeri ceezaevinde işkence görüp lince maruz kaldı. Ve bugün vicdani retçi Enver Aydemir’le bunu bir kez daha yaşadık. Askeri cezaevleri; militarizmin birer işkence kampına dönüşmüştür. ”  denildi.

Sokak