İşkenceci albay ‘işleri nedeniyle’ duruşmaya gelmedi

Enver Aydemir’e, zorla tutulduğu Maltepe Askeri Cezaevi’nde işkence yapan subayların yargılanmasına bu sabah Selimiye’deki 1. Ordu Askeri Mahkemesi’nde devam edildi.

Duruşma öncesi bir eylem gerçekleştirmek isteyen Barış İçin Vicdani Ret Platformu üyeleri polisin keyfi dayatmalarıyla karşılaştı. Polisin bu keyfiliğinden basın açıklamasını izlemek üzere gelen bir muhabir de nasibini aldı. Tartışmalar sonucunda başlayan basın açıklamasında askeri cezaevlerindeki işkence ve kötü uygulamanın meclis raporlarında bile yer aldığına dikkat çekildi.

Açıklamanın ardından mahkeme salonuna girmek isteyenlere önce polis, sonra da nizamiye kapısında bekleyen rütbeliler engel olmaya çalıştı. ‘İçerdeki bir aksilik nedeniyle’ yalnızca avukatların alınacağı söylenince kapıda bekleyen avukatlar ve duruşmayı izlemeye gelenlerle askerler arasında tartışma yaşandı. Avukatların ve bekleyenlerin kararlı tutumları nedeniyle geri adım atan askerler, duruşmanın başlama saatinden oldukça sonra da olsa kapıları açtılar.

Sanık subaylar duruşmaya ‘işleri nedeniyle’ katılmazken tanık olarak dinlenen erlerden biri emirkomuta zinciri içinde olduklarını belirtip terhisten sonra ifade verebileceğini söyledi. Enver’in avukatlarının talebi doğrultusunda, 27 Aralık günü Maltepe Askeri Cezaevi’nde keşif yapılacak, duruşma 15 şubat’a ertelendi.

Sokak