İnanki Çürük Değil Ret

Barış İçin Vicdani Ret Platformu üyeleri bugün haydarpaşa GATA askeri hastanesinin önünde vicdani retçi arkadaşımız İnan’ın derhal serbest bırakılması ve bugün toplanan sağlık heyetinin olası çürük raporu verme ihtimaline karşı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. ”İnan çürük değil vicdani retçi” pankartı açan platform adına Oğuz Sönmez basın açıklamasını okudu.
Basın metni aşağıdadır;

Sevgili arkadaşlar,

Vicdani retçi İnan arkadaşımız, 5 Ağustos Perşembe günü evine gelen polisler tarafından gözaltına alınıp, ertesi günü çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak Kasımpaşa Askeri Cezaevi’ne kondu.

“Ben vicdani retçiyim ve bir gün bile askerlik yapmak istemiyorum” diyen İnan, 9 Ağustos Pazartesi günü açlık gevine başladı. 12 Ağustos Perşembe günü de önünde bulunduğumuz Haydarpaşa Askeri Hastanesi’ne kaldırıldı.

Hiçbir tıbbi müdahaleye izin vermeyen İnan için muhtemelen bugün heyet toplanıp bir karar verecek.

Evet İnan, 2001 yılından beri asker kaçağı ve askeri cezaevlerinde yaşadığı işkencelerden dolayı hala izlerini taşıdığı hastalıklarla mücadele etmektedir. Ancak bu hastalıklar bahane edilip İnan’ın “çürük” sayılmasını ne bizler ne de İnan kabul etmeyeceğiz. Eğer böyle bir karar verilirse bileceğiz ki ordu – daha önce de vicdani retçiler Halil Savda, Mehmet Bal ve Enver Aydemir’e yaptıkları gibi- İnan’dan da kurtulmak için bu kararı vermiş olacaktır.

Hepimizin bildiği gibi; her Türkün asker doğduğu, askerliğin sünnet kadar önemli sayıldığı, askerlik yapmayana kız verilmediği, askerden kaçana erkek denmediği eril bir kültürde yaşıyoruz. Ancak aynı zamanda, yüzbinlerce asker kaçağının olduğunu, onbinlerce gencin bedelli (paralı) askerlik için yalvar-yakar bir mücade verdiklerini, askere gitmemek için master, doktora yaptıklarını da biliyoruz. Rüşvetler, torpiller de bu işin çerezi…

Yine biliyoruz ki; bu eril kültürde, bir “itibarsızlaştırma” işlevi gören “çürük raporu” almak için servet ödemeye hazır, sayıları azımsanmayacak gençler var. O raporun alınması için çeteler kuruluyor, o çetelerin içinde üst rütbeli askerler de bulunuyor.

Kendisine de “anti sosyal kişilik” teşhisi ile “askerliğe elverişsizlik” (“çürük”) raporu verilen vicdani retçi Halil savda, “bu çürük raporları militarizmin, vicdanın hayat eksenindeki şiddetsizlik ve özgürlük çabası karşısındaki aczi ile ifade edilebilir. Militarizmin çarklarındaki kum misali çarkların dişlilerini bozan vicdani duruşumuz kuşkusuz ki toplumda çürük olarakda bilinen raporlarla yok sayılamaz. Çürük olan militarist kurum, yapı ve zihniyettir. Çürüklerin çürüklüklerini çürük raporları ile gizleme çabası beyhudedir. Şiddete tapanların çürüklükleri aşikar.” demişti.

İnan arkadaşımız bir vicdani retçi olarak, bu eril, militarist kültürün bir parçası olmayacağını ve bunun için sonuna kadar direneceğini en açık bir şekilde ortaya koyarken, hiç kimse ya da hiçbir kurum, onun bu saygın duruşunu bu “kirli”, “çürük” tezgahların içine sokamaz.

Bizler bugün buraya, İnan arkadaşımızın yanında olduğumuzu bir kez daha ortaya koymaya, onun “çürük” değil vicdani retçi olduğunu vurgulamaya geldik.

Vicdani retçi İnan arkadaşımız derhal serbest bırakılmalıdır!

Barış İçin Vicdani Ret Platformu

Sokak