Polis baskısına karşı eylemde polis baskısı!

Dün Ankara’da; tutuklu bulunduğu askeri cezaevinde işkence gören Enver Aydemir’e destek olmak, askeri cezaevlerindeki işkenceleri protesto etmek ve Enver’in serbest bırakılması için bir araya gelen kitle kolluk güçleri tarafından göz altına alınmıştı. Halen gözaltında tutulan 23 arkadaşımıza, yoldaşlarımıza; yalnız olmadıklarını göstermek için bugün İstanbul’da bir basın açıklaması düzenledik. İstiklal Caddesi’nden sloganlar eşliğiyle yürüyerek Galatasaray Lisesi önüne geldik.

Dün Ankara’da gözaltına alınan ve bu sabah savcılığa çıkarılmayı bekleyen 23 arkadaşımız için yaptığımız eylemde ordu ve polisin baskısı protesto edildi. Vicdani retçi Enver Aydemir’in ve Ankara’da tutuklu bulunan arkadaşlarımızın serbest bırakılması çağrısında bulunuldu. “Ordu-Polis baskısı bizi yıldıramaz” ve “Gözaltılar serbest bırakılsın” yazılı pankartların açıldığı eyleme anarşistler, antimilitaristler, LAF ve SGD’liler katıldı.

Basın açıklamasının ardından eylemciler dağıldıkta sonra, sivil polisler takip yürüterek basın açıklamasını okuyan Ç.B. adlı arkadaşımızı ara sokaklardan birinde kimlik kontrolü bahanesiyle durdurdular. İlginçtir ki savcının keyfi kimlik kontrolü yapma durumu, eylem alanında eylemcilerin ve özellikle basının önünde cereyan etmedi. Savcılar dün Ankara’da arkadaşlarımızın göstermiş oldukları tutumdan dolayı çekinmiş olacaklar ki basın açıklamasını okuyan arkadaşımızı eylem sonrasında ara sokakta (Karakolun sokağında) çevirerek gizli saklı kimlik sorgulaması yapmak istediler. Fakat bu teşebbüs eylemcilerin direnciyle  “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atılarak bir kez daha engellenmiş oldu. Polisin savcının emri doğrultusunda gerçekleştirdiği bu gözaltı teşebbüsü; ordu, polis ve yargı organlarının bilindik baskıcı tutumlarına karşı, sadece kararlığımız ve direncimizle durduğumuzun bir göstergesidir.

g1

g2

Eylemde şu bildiri okundu:

BASINA VE KAMUOYUNA

Militarist güçler her yerde hak ve özgürlüklerine sahip çıkan her kesimin sesini kısmak için amansızca saldırıyorlar. Ankara polisi ise bu konudaki rüştünü son zamanlarda özelleştirmeye karşı çıkan Tekel işçilerine, Dikmen vadisindeki yıkımlara karşı çıkan mahalle halkına, su zammını protesto edenlere; işsizliğe, yoksulluğa karşı çıkanlara ya da stant açan öğrencilere karşı tutumlarıyla ispatladı. Ve son olarak dün Vicdani Retçi Enver Aydemir’le dayanışmak için basın açıklaması yapan arkadaşlarımıza karşı da aynı saldırganlık tekrarlandı.

Bundan 15 gün önce vicdani retçi Enver Aydemir tutuklanarak Maltepe Askeri Cezaevine gönderildi ve burada asker olmayı reddettiği için diğer vicdani retçilere yapıldığı gibi işkenceye maruz bırakıldı. Falakaya yatırıldı, coplandı, sabaha kadar çıplak bekletildi. Cezaevi Müdürü Albay Halil İbrahim Çakır tarafından gözü morartılacak şekilde dövüldü.

Haklarında yapılan suç duyurusuna rağmen işkenceciler hakkında hiçbir şey yapılmadı ve işkence kameraların karşısında cereyan etmesine ve bu kayıtlar talep edilmesine rağmen kamera kayıtları konusu hala bir muamma.
Ve dün Ankara’da vicdani retçi Enver Aydemir’e yapılan işkence ve kötü muameleyi protesto etmek ve Enver’le dayanışmak için basın açıklaması yapan arkadaşlarımız polis tarafından keyfi bir şekilde, kimlik sorma bahanesiyle engellendiler ve daha sonra yere yatırılıp kelepçelenerek gözaltına alındılar. Arkadaşlarımız hala karakolda gözaltındalar ve halkı askerlikten soğutmak, polise mukavemet ve yasadışı gösteri ve yürüyüş yapmakla suçlanıyorlar.

Bir taraftan ordu, ölmeyi ve öldürmeyi, iktidarların menfaatleri için savaşmayı reddeden vicdani retçileri işkencelerle susturmaya çalışırken diğer taraftan polis de gözaltılar, tutuklamalarla toplumsal muhalefeti ve dayanışmayı susturmaya çalışıyor.

Açıkça bilinmelidir ki devletin hiçbir baskı mekanizması bizleri özgürlüğü savunmaktan; onu elde etmek için mücadeleden ve dayanışmadan alıkoyamayacaktır. Ve hiçbir güç ölmeyi ve öldürmeyi reddeden vicdanlara engel koyamayacaktır.

ORDU-POLİS BASKISI BİZİ YILDIRAMAZ
GÖZALTILAR SERBEST BIRAKILSIN
VİCDANİ RETÇİ ENVER AYDEMİR’E ÖZGÜRLÜK

VİCDANİ RETÇİ ENVER AYDEMİR’LE DAYANIŞMA İNİSİYATİFİ

Sokak