Roboskî’yi Unutturmayacağız

Roboski Katliamı, katliamın yıl dönümü olan 28 Aralık’ta ülke çapında gerçekleştirilen eylemlerle anıldı. İstanbul’da gün boyunca birçok kitlesel eylem yapıldı.

Eylemlerin ilkini Yurtsever, Sosyalist, Anarşist gençler İstanbul Üniversitesi’nde başlattı.  İ.Ü. Su ürünleri fakültesinden tramvay yolunu kapatarak Beyazıt meydanına doğru “Roboski’nin Hesabını Soracağız”, “Unutursak Kalbimiz Kurusun”  “Roboski Kalbimizde Katiller Nerede” pankartları arkasında yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş esnasında “Şehit Namirin”, “Em Roboski Ji bîr nakin”, “Kürdistan Faşizme Mezar Olacak”, “Roboskiyi Unutma, Unutturma” sloganları atılırken yer yer polis provakasyonu yaratılmaya çalışılsa da bu girişimler boşa çıkartıldı. Meydana gelindiğinde Roboski’de ölenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve saygı duruşundan sonra “Ey Raqîp” marşı okundu.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin çağrısıyla Tünelde buluşan emek ve demokrasi güçleri ve devrimci kurumlar. Taksim meydanına “Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek!”, “Roboskî’yi unutma unutturma!”, “Katil devlet hesap verecek”, “Kürdistan goristan jî bo faşistan” sloganlarıyla Roboski’yi unutmadıklarını haykırdılar. Eyleme emek ve demokrasi güçlerinin yanında Devrimci Anarşist Faaliyet, Kaldıraç, BDSP, Mücadele Birliği, , EMEP, EHP, SDH gibi birçok devrimci kurumda destek verdi.

Şişli’de Şişli Camii önündeHDK tarafından gerçekleştirilen oturma eyleminde “Roboski Katliamını 28 Aralık Unutmadık Unutturmayacağız” yazılı pankart açıldı. Mumlar yakıldı ve karanfiller yere bırakıldı.Eyleme Devrimci Anarşist Faaliyet de destek verdi.

28 Aralık akşamında saat 21.00’de Taksim Meydanında İHD’nin düzenlediği anmada yere  “34 dakika Roboski için adalet” pankartı yere serildi. Roboskiye Adalet Platformu’nun hazırladığı Roboski katliamında hayatını kaybedenlerin ağzından kaleme alınan 34 mektup okundu. Sonra İnsan hakları savunucuları katledilen 34 insan için üzerlerinde “Roboski için adalet” yazdıkları fenerleri havaya doğru uçurttu.

 

Sokak