Selanik’ten İstanbu’la İşgal, Grev, Direniş

viome iisg daf3 sb
(VIO.ME ve İnşaat İşçileri Sendikası Girişiminden işçilerin sunumuyla)

Dünya çapında ekonomik krizler patlak vermeye devam ederken, işsizler ordusu giderek büyükmekteyken, yoksulluk, adaletsizlik ve sefalet giderek artarken; işçiler, işsizler, ezilenler mücadele etmeye devam ediyor. İşçiler, kapitalizmin krizine karşı fabrikalarda, madenlerde, tarlalarda, çalıştıkları her alanda örgütleniyor; grevlerle ve işgallerle kapitalist sömürüye karşı direniyor.

Selanik’teki VIO.ME fabrikasının patronları, 2011 yılında iflas etmiş ve işçilerin maaşlarına el koymuştu. Maaşlarını alamayan işçilerse sendikalara yönelmiş, örgütlenmiş ve gösterdikleri kararlı direnişle patronları fabrikayı terk etmeye zorlamış, VIO.ME’yi kendi kontrollerine almışlardı. Ekonomik krizin ortasındaki Yunanistan’da işsizler ordusuna katılmayı reddeden VIO.ME işçileri, patronların kaçtığı fabrikayı kooperatif örgütlenmeyle işletmeye karar vermiş ve geçtiğimiz yıl Şubat ayında VIO.ME’de üretime başlamıştı.

İşçiler, “Fabrikalar işçilerin ellerinde” diyerek öz-yönetimle işletmeye başlattıkları VIO.ME fabrikasında, 1 yılı aşkın bir süredir üretime devam ediyor. Kendi karar alma süreçleriyle, kapitalizmin krizinden çıkabilmenin, patronları durdurmanın, mücadelenin yolunu gösteriyorlar.

Bu topraklarda ise taşeron sistemine, güvencesizliğe, işten atmalara ve iş cinayetlerine karşı direnen işçiler patronlardan hesap sormaya devam ediyor. Kazova’dan Greif’a, Feniş’ten Anteks’e kadar bulundukları her yeri direniş alanına çeviren işçiler, yaşamlarını çalan patronların karşısında iş yerlerini işgal ediyor, öz yönetimlerle kendi ekonomik modellerini işletmeye başlıyor.

Devrimci Anarşist Faaliyet’in düzenleyeceği bu etkinlikte, kendi krizlerini yaratan kapitalizmi, krizlerle yoksullaştırılanları konuşacağız. 15 Mayıs Perşembe akşamı, Yunanistan’dan VIO.ME işçisi Dimitros Nikolaidis’in ve İnşaat İşçileri Sendikası Girişimi’nin katılımıyla, hem bu topraklarda hem de yakın coğrafya Yunanistan’daki işçi direnişlerini konuşacak, deneyimlerimizi paylaşacağız. Yaşamlarımızı çalan patronlara, bizleri giderek yoksullaştıran kapitalizme karşı en güçlü dayanışmamız olan öz-yönetim deneyimlerini ve sürmekte olan işçi direnişlerini tartışacağız.

Tarih: 15 Mayıs Perşembe
Yer: Kadıköy 26A Caferağa Mah. Sakız Sok. No: 3/1 Kadıköy/İstanbul (Caferağa Spor Salonu Yanı)
Saat: 19:00

Sokak