Soma’da Katleden Devlet

Manisa Soma’daki kömür ocağında 13 Mayıs günü yaşanan patlama sonrası oluşan göçükle, yüzlerce işçi göçük altında kaldı. Patlamanın yaşandığı andan itibaren televizyonlarda dönen haberler, devlet yetkililerinin yaptığı açıklamalar ve patlamanın yaşandığı madene ilişkin verilen istatistiki verilerle, saatler boyu süren canlı yayınlarla “umutlu” bekleyiş sürdü. Soma Holding’e ait madenden çıkarılan işçilerin televizyon ekranlarında yayımlanan görüntüleri, maden şantiyesinde yakınlarından haber almayı bekleyen ailelerin feryatları, tüm bunların yanında yaşanan patlamanın ardından “sıkıntının artabileceğinin” sinyallerini verenlerin beyanları…

Yaşanan her maden faciasının ardından üzülmeye, üzüntüleriyle acılı demeçler vermeye alışanlar, bu kez de yine aynı şeyi yaptılar. İlerleyen saatler sonrasında yaşamını yitirenlerin sayısını açıklamak zorunda kalan enerji bakanının ağzından yine aynı söler döküldü, “şehit oldular”.

Ekmek parası için yerin yüzlerce metre altına inmek zorunda bırakılanların katilleri, bu katliamın ardından da aynı şeyleri söyledi. Kimisi madende yaşamını yitiren işçilerin ardından “karbonmonoksitle ölüm tatlıdır” dedi, kimisi yine aynı “kader”e mahkum etti işçileri.

Geçen her saatle, gelecek ölen ölüm haberlerinin artma endişesiyle bekleyiş sürerken, öfkemiz giderek artıyor. Yaşanan her maden “kaza”sının ardından işçilerin ölümünü kutsallaştırarak kendini aklamaya çalışan devlet, bu kez de yine onları ölüme mahkum edenin kendisi olduğu gerçeğini gizlemeye çalışıyor.

Devlet ve kapitalizmin dün Zonguldak’ta bugün Soma’daki madenlerde söndürdüğü ocaklar, ezenlerin dilinde boş bir taziye, bir çift kuru laf olarak silinip giderken, onların bu yalanları, bu kaderci söylemleri, bizim üzüntümüz ve büyüyen öfkemiz oluyor.

Öfkemiz dinmeyecek. Madenlerde katledilenler unutulmayacak!

Katillere olan öfkemizle, yaşanan katliamın hesabını sormak için sokaklara çıkıyoruz. 14 Mayıs Çarşamba günü saat 12:30 Levent’te bulunan Soma Holding önünde, 19:00’da Taksim Tünel’de buluşuyoruz.

Sokak