Teferruatlar

Hrant Dink, ölümünün ikinci yılında genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesi önünde binlerce kişi tarafından anıldı. İstanbul Ahali ve İzmit Ahali de anmaya “Teferruatlar” yazılı pankartla katıldı. Anmada ayrıca “Bütün devletler katildir. Unutmayacağız, Affetmeyeceğiz” pankartı da yer aldı.

Hrant’ın arkadaşları’nın çağrısıyla katledildiği saat olan 14:30’dan itibaren Şişli’deki gazete binası önünde “Katil devlet hesap verecek!”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant!”, “Türk, Kürt, Ermeni yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları eşliğinde toplanmaya başlanıldı. Gazete binasından konuşan Halil Ergün “Başına gelenlere engel olamadığımız için senden ve bu toprağın Ermenilerinden özür diliyorum, herkesi de özür dilemeye çağırıyorum” dedi.

Ardından Hrant Dink’in kendi sesinden “Ben halkları aşağılayamam” dediği konuşması dinlettirildi. Sonrasında, müzisyen Ertan Tekin’in çaldığı duduk eşliğinde yapılan saygı duruşu gazete binası önünde toplananları duygulandırdı.

Anma töreni, Hrant Dink’in 26 Ocak 2009 tarihinde Beşiktaş Adliyesi’nde görülecek 8. duruşmasında buluşma çağrısıyla son buldu.

Anmanın bitmesinden sonra dağılırken toplu halde yürümek isteyen kitleye polis izin vermek istemeyince çatışma çıktı. Polis su sıkarak, göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Kovalamaca Taksim’e kadar sürdü. Burda da çatışmalar Tarlabaşı ve İstiklal caddelerinde biriken gruplarla polis arasında sürdü. Yoğun biçimde kullanılan gazdan çevredeki esnaf da etkilendi. Polisin plastik mermi de kullandığı gözlendi.

Sokak