Vicdani Redçi İnan Süver’le dayanışma eylemi

“…askere çağırdınız gelmedim mecbur ettiniz sonunda 2001 yılının 23 Temmuzunda geldim. silah vermediniz, nöbette tuturmadınız, bir kac kere iştimaya girdim ise de sonradan sıkıcı buldum girmedim ona da ses cıkarmadınız. fakat ben yinede kaşınıyordum sizce. firar ettim. yakalandım kaşıdınız. askeri ceza evi adı altında işgencehanelerinizde 7 ay kaldım…tam 8 yıl 2 ay 13 gündür kaçağım….sözümün özü sudur komutanlar. ben vicdani red hakkı diye bir bilgiye sahip oldum. onu kullanıyorum…öldürmektense ölmeyi tercih ediyorum. ben burdayım, buyrun..”

İnan Süver, vicdani redci olmaya karar verdi ve bir mektup yazdı. Bu mektubu, bağlı bulunduğu Van Askerlik şubesine ve savas karsıtları internet sitesine göndererek herkese de açıklamış oldu.
Vicdani retçi İnan Süver, su anda Kasımpaşa Askeri Cezaevi’nde. “Yol tutuklaması” kapsamında tutuklanan arkadasımızın hakkında kesinleşmiş 35 ay hapis cezası bulunuyor.

Vicdani retçi İnan Süver, İstanbul’da evine yapılan baskında gözaltına alınıp tutuklanarak Kasımpaşa Askeri Cezaevi’ne konuldu. Hala orada tutulan Süver, tek tip elbiseyi giymeyeceğini cezaevi idaresine bildirdi ve 9 Ağustos tarihinden itibaren açlık grevine başlayacağını duyurdu.

İnan ın üç davadan kesinleşmiş toplam 35 ay hapis cezası bulunuyor. Bu davalardaki suçlamalar, “izin tecavüzü”. Yani, izne gidip yeniden birliğe dönmemek, ayrıca Ege Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde devam eden bir davası daha bulunuyor. Bu nedenle “yol tutuklaması” kapsamında İstanbul’da tutuklanan İnan, İzmir’e getirilecek. İzmir’deki mahkemeye çıkartıldıktan sonra önünde üç olasılık bulunuyor. Birincisi, mahkeme tutuklu olarak yargılanmasını talep ederse, askeri cezaevinde kalacak. Serbest bırakılırsa, askerliğini yapması için daha önce olduğu gibi askeri birliğine teslim edilecek. Bu durumda İnan’a yıllardır yaşatılan işkence yine yaşatılacak. Serbest bırakılması durumunda bir başka olasılık da, kesinleşen hapis cezaları nedeniyle yeniden cezaevine konulması.

Tutuklu Vicdani Redçi İnan Süver’le dayanışmak için 14 Ağustos Cumartesi günü saat 12:30 da Taksim Galatasaray meydanında bir basın açıklaması gerçekleştirilecektir.

Barış İçin Vicdani Red Platformu

Sokak