Vicdani redçi Inan Süver tutuklandı

5 Agustos 2010 tarihinde Vicdani Redçi arkadaşımız İnan Süver İstanbul’daki evine yapılan baskında gözaltına alınıp tutuklandı. Tutuklanma gerekçesi olarakta geçmişte ”askerlik” yaparken birkaç kez firar girişimi gerekçe gösterildi. Halen İstanbul Kasımpaşa askeri cezaevinde tutuklu bulunmaktadır.

İnan Süver vicdani ve düşünsel kanaatlerinden dolayı vicdani reddini açıklamıştır. Vicdani redçi olan birini askeri hukuk mantıgıyla yargılamayı insan hakkına yapılan bir gasp olarak degerlendiriyoruz. Askerlik hizmetini red eden birinin askeri mahkemelerde yargılanması ve askeri cezaevlerinde tutulması varolan hukuk sistemlerinin acımasızlıgının gerçek bir yansımasıdır.

Geçmişte defalarca askeri kışlalarda ve askeri cezaevlerinde tutulan arkadaşımız İnan Suver, işkenceye maruz kaldı. Bu gördüğü işkencelerden dolayı da son dönemlerde TİHV (Türkiye insan hakları vakfı) dan tıbbı destek alıyordu.

Suver’in Avukatı Davut Erkan, Suver’in ‘yol tutuklaması’ kapsamında geçici olarak Kasımpaşa Askeri Cezaevine gönderildiğini önümüzdeki günlerde asıl tutuklama kararı verilen İzmir’deki mahkemeye götürüleceğini söyledi. Suver’in 10 yıldır vicdani reddini açıkladığını hatırlatan Erkan, asıl tutuklama kararı verilen mahkemeye çıkarılacağını ve tutuklanıp tutuklanmayacağına burada karar verileceğini söyledi. Erkan, mahkemede Suver’in vicdani ret savunması yapacağını belirtti. Erkan, AİHM’in daha önce vicdani reddin Türkiye’de tanınması için Osman Murat Ülke’nin başvurusunda mahkûm ettiğini hatırlatarak, Suver’in davasında AİHM’e taşınacağını dile getirdi.

İnan Süver ”Yıllarca hapis kalsam dahi, sırf bu oyunu bitirmek isteyen vicdani redci arkadaşlarımın yanında olup, onlarla beraber coğalıp bu oyunu bozmak için çalışacağım. Ordunun zulmüne başkaldıracağım, onun askeri olmayacağım. Türk, Kürt, Laz her ne olursa, her kim olursa olsun, bu oyunu, biraz dikkatlerini verip fark etsinler ve korkmasınlar… RED etsinler istiyorum.” demişti.

Sokak