HES’lere karşı KİP’in yürüyüşü sürüyor

Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP)’nun HES’lere karşı başlatmış olduğu Karadeniz yolculuğun ikinci gününde Artvin’de sivil toplum örgütlerini ve kurumları ziyaret etti. KİP aktivistlerine destek veren Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Eylül ayında barajlara karşı büyük bir mitingi düzenleneceğini duyurdu.

Karadeniz’deki yaşamı yok eden enerjilere karşı mücadele eden Karadeniz İsyandadır Platformu’nun (KİP) düzenlemiş olduğu ve 20 gün sürecek olan “Karadeniz Yaşam yolculuğu” yürüyüşünün Hopa’da sonra ikinci durağı Artvin oldu. KİP aktivistleri kentte Belediye Başkanı Emin Özgün ve Yeşil Artvin Derneği’nin de aralarında bulunduğu sivil toplum örgütü ve kurumları ziyaret etti. Ardında ise Belediye Başkanı Özgün’ünde katılımı ile kent meydanında basın açıklaması yaptı. “Çoruh havzasının suyunu HES’e insanını göçe zorlamayın”, “Karadeniz isyandır” pankartının açıldığı açıklamada, “Susma haykır Karadeniz isyandadır”, “Dereler özgürdür özgür akacak” “Dereler gümbür gümdür Karadeniz özgürdür” sloganları attı. Açıklama öncesi kısa bir konuşma yapan Artvin Belediye Başkanı Özgün, Artvin halkının barajlar yüzünden çok sıkıntılar çektiğini doğal güzelliklerin tahrip edildiğini buna yönelik Eylül ayında büyük bir miting düzenleneceğini duyurdu.

‘Göz göre göre toprağımızı suyumuza kast edenlere sessiz kalmayacağız’

Ardından KİP adına yapılan basın açıklamasında konuşan Çiğdem Bayrak, Son dönemlerde Karadeniz’de artan HES ve baraj projelerine karşı Karadenizlileri sessiz kalmayacağını söyledi. Dünyanın en kaliteli ve en yüksek debili nehirlerinden Çoruh suyuna göz diken şirketlere karşı gereken cevabı vereceklerini belirten Bayrak, “Şirketler senin de suyuna, toprağına göz diktiler, ancak karşılarında Artvin halkının yaşam savunusuyla karşılaştılar. Bizler de Karadeniz coğrafyasının hemen her yerinde yükselen bu isyanı gür bir haykırışa dönüştürmek üzere bir araya geldik. Ve şimdi de yıkımın doğrudan mağdurları ve direnişin özneleri olan sizlerle dayanışmak, yıkım projelerini yerinde görerek öfkemizi diri tutmak için yollara düştük” dedi. Bayrak sözlerini şöyle sürdürdü: “Göz göre göre suyumuza, toprağımıza ve yaşamlarımıza kasteden bu katil şirketler, halkın kararlı mücadelesi karşısında artık eskisi kadar pervasız davranamıyorlar, bir HES projesine girmeden önce “acaba direnişle karşılaşır mıyız” diye kara kara düşünmeye başladılar. Bu belayı başımıza saran katillere sesleniyoruz: Efendiler fazla düşünmeyin! Derhal Karadeniz’den kirli ellerinizi çekin, çünkü bilesiniz ki; son barajdan son taş sökülene dek isyanımız sürecek..”

Basın açıklamasının ardından Belediye Başkanı Özgün ve KİP aktivistleri Borçka barajının etkilerinin incelenmesi için tekne ile baraj gölünde incelemeler yaptı.

Toprak