Rize Gürgen Deresi’nde HES protestosu

Karadeniz İsyandadır Platformu üyeleri, Güneysu ilçesi Gürgen deresine irerek HES protestosu düzenledi. Platforma bir gelinle damat ta destek verdi….

Artvin’den yola çıkarak Karadeniz’de hidroelektrik santral (HES) yapılan tüm vadilerdeki doğa tahribatlarını düzenledikleri basın toplantıları ile gözler önüne sermeye çalışan Karadeniz İsyandadır Platformu (KİP) üyesi yaklaşık 50 kişi Rize’nin Güneysu ilçesi’ne geldi. Burada daha önce deneme üretimine geçen Kale HES projesi nedeniyle bölgede ilk kuruyan dere olma özelliğini taşıyan Gürgen deresi içerisine giren platform üyeleri ardından basın açıklaması yaptı.

Protesto gösterisine daha önce ilçede düzenlenen HES bilgilendirme toplantılarında çevreci çıkışları ile dikkat çeken ve aynı saatlerde düğünü olan Güneysulu Hüsnü Kapot ile eşi Zuhal Kapot’ta katılarak destek verdi.

Burada platform adına açıklamayı 11 yaşındaki Feride Bahar İstif adlı kız çocuğu yaptı. İstif, Karadeniz’in çocukları olduklarını belirterek “Bizler bu derelerde doğduk, yüzdük ve büyüyoruz. Ancak şirketler bizim canımız olan derelerimizi kurutuyor. Suyumuzu satmak istiyor. Biz buna izin vermeyeceğiz. Buradan Başbakan’a sesleniyoruz. Bu köy seninde köyün, bu dere sesinde deren. Ama sen bunları görmüyorsun, duymuyorsun. Sen bu dereleri satsan da köyünü unutsan da bizler sahip çıkanlar olacağız. Sen bu dereleri kurutmaya önce kendi köyünden başladın. Demek ki bütün Karadeniz’i kurutmaya kararlısın. Bu yüzden bütün Karadeniz karşı koyuyor, direniyor. Bizler ne bu şirketlere ne de sana izin vereceğiz. Bizler bu sularda büyüyeceğiz.” diye konuştu. Platform üyeleri ardından dereler özgürdür özgür akacak sloganları atarak Güneysu’dan ayrıldı. Platformun basın açıklaması sırasında polis ekipleri de çevrede güvenlik önlemi aldı.

Toprak