Gençlik

2. El Kapitalizme Karşı Barikatlardan Biridir

admin

Eylül 8th, 2013

0 Comments

bit pazari

Yeni eve çıkanlar ya da evinde eksik olan eşyaları bir türlü denkleştirip alamayan arkadaşlar, ihtiyaçlarımızı karşılamak için 2. el eşyalar bizler için iyi bir seçenek olabilir.

2. el, kapitalizme karşı barikatlardan biridir. (Kısaca kapitalizme karşı barikatlardan bahsedelim; bizler şimdiden yaratmak istediğimiz anarşist yaşamın kapitalizmin kültürel saldırısıyla karşı karşıya olduğunu bilerek, bu saldırıları engellemek ve yeni bir anarşist kültür yaratmak için barikatlarımızı oluştururuz.)

Her sene binlerce buzdolabı hurdacıların yolunu tutarken, yerini doldurmak için yüzbinlerce yeni buzdolabının üretilmesi, A sınıfı diye bizlere tekrar satılması kapitalizmin bir döngüsüdür.

Bu döngü yeni modeli fabrikalarda bize ürettirirken evdekini eski model diye attırıp yenisini aldırarak üretimi ve tüketimi sonsuzlaştırıyor. Böylece kapitalizm için biz gençler hem üretimde hem tüketimde, sömürülen güç oluyoruz. Bu sömürü döngüsünü kapitalizme karşı barikatlarımızı kurarak kırabiliriz. İşte bu barikatlardan biri de kapitalizmin bizden istediği “yeniyi al, eskiyi at” anlayışına karşı koyarak, ihtiyaçlarımızı elden ele dayanışma yoluyla veya 2. el dükkanlarından temin etmek olabilir.

Nereden Temin Edilir ?

Kadıköy’de İkinci El

Boğa’dan Bahariye Caddesi’ne doğru giderken ilk sol Süleymanpaşa Sokak’ta, birçok 2. el eşyacı bulunmaktadır. Ayrıca Kadıköy’ün diğer yerlere göre avantajlı bir tarafı da ikinci el giysiler. Kadıköy’de çarşı içindeki Kalkedon Meydanı’nın iki üst sokağı bit pazarıdır. Pazarda kışlık ve yazlık birçok giysi bulunabilir.

Sokakta az sayıda gördüğünüz kıyafetlere aldanmayın. “Alıcı gözüyle” bakarsanız hemen yanındaki hanların üst katındaki depoları görebilirsiniz. Oraya çıktığınızda yüzlerce ikinci el giysilerden siz de uygun kıyafeti bulacaksınız. Kadıköy bölgesini 2. elde en önemli yapan etkenlerden biri de Salı Pazarı alanına Cuma günleri kurulan 2. el pazarıdır. Bu pazarda yaklaşık kırka yakın 2. el tezgahı bulunur.

Fatih’te İkinci El

Topkapı’da bulunan TİM çarşıları ve spotçular çarşısı ikinci el eşya bulmamız için önemli yerlerden bazılarıdır. İçerisinin büyük bir bölümü iş yeri, kafe malzemeleriyle dolu olsa da yeni ev kurmak için de birçok malzeme bulabiliriz. Çarşı, metrobüsün Topkapı durağında indiğimizde PTT binasının arkasında karşımıza çıkar. Ayrıca Eminönü’nde bulunan Rüstem Paşa Camii’nin çevresindeki sokaklarda sağlam ve kullanışlı 2. el ayakkabıları ucuza bulabiliriz. Camii Mısır Çarşısı’na baktığımızda sağ tarafta kalmaktadır.

Taksim’de İkinci El

Tarlabaşı’ndaki yıkımlardan sonra nadir kalan 2. elcileri Tarlabaşı’nın ara sokaklarında bulunmaktadır. Tarlabaşı caddesi üzerindeki Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün yanındaki sokakta soldaki ikinci binanın altında bulunan 2. elci Bedri, Tarlabaşı’ndaki en uygun fiyatlı 2. elcidir. Burada halı, koltuk, televizyon, buzdolabı, ısıtıcı(soba) ve yatak gibi birçok eşya bulmak mümkündür. Ayrıca Tarlabaşı Bulvarı’nın İETT otobüs durağının yanındaki alt geçitte ise 2. el beyaz eşyacılar vardır.

Süpermarketlere Karşı Semt Pazarları

Varlığını koruyarak, barkotlara karşı hala direnen semt pazarları bizlerin de yoğun olarak kullanacağı alanlardır.

Pazarları süpermarketlerin yerine kullanmamız hem maddi hem de kültürel olarak önemlidir. Süpermarketlerde satılan ürünlerin pazara göre daha ucuz görünüyor olması bizleri aldatmasın. Pazar her zaman daha avantajlıdır. Çünkü pazarda fiyat asla sabit değildir.

Marketlerde uzun süre bekletilmiş ürünleri halk gününe denk geldiysek ucuza alabiliriz. Fakat pazarlarda daha taze ürünleri akşam saatlerinde marketlere oranla daha ucuza bulabiliriz. Mesela kilosu 2,5 lira olan domatesin fiyatının akşam saatinde 1,5 liraya inmesi, süpermarketlerde karşılaşabileceğimiz bir uygulama değildir. Ayrıca sırt çantası taşıyan hepimiz süpermarketler için potansiyel “hırsızız”dır .

Pazar alışverişinde vaktimizi daha fazla harcayacağımız aşikardır. Bundan dolayı umutsuzluğa kapılmamalıyız, pazarda harcadığımız vakit çok keyiflidir, tadını çıkaralım. Peynircinin önünden geçerken peynirlerin tadına, meyvecilerin tezgahından da en güzel meyveyi alıp tadına bakalım.

Semt pazarlarının adresini vermiyoruz. Çünkü yaşadığınız her yerde bir semt pazarı vardır.

Comments are closed.