Gençlik

Anarşist Yoldaş Vasily Starostin Yaşamını Yitirdi 

admin

Nisan 3rd, 2019

0 Comments

Rusya ve Sibirya’daki işçi mücadelesinin tanınmış isimlerinden anarşist Vasily Stratostin, 59 yaşında yaşamını yitirdi.Vasily, 12 Ocak 1960’ta Yaroslavl Bölgesinin Danilov mahallesinde dünyaya geldi. 1982 yılında Sibirya Devlet Üniversitesi’nde Fiziksel Eğitim ve Spor bölümünden mezun oldu. Çocukluk yıllarını sırasıyla Zheleznogorsk-Ilimsk, Irkutsk bölgesi, ve Omsk’ta geçirdi. Mezuniyetinden sonra spor okullarında boks antrenörü olarak çalışmaya başladı.

Anarşizm düşüncesiyle lise yıllarında tanışmıştı. Birinci Enternasyonal üzerine çalışırken Marx ve Bakunin arasındaki tartışmalara rastladı. 1990’dan itibaren Anarko Sendikalist Konfederasyon’da (CAS) mücadeleye atıldı. CAS’ın 4, 5 ve 6. kongrelerine delege olarak katıldı. Rabochy, Syndicalist isimli anarşist yayınlarda yazar ve dağıtımcı olarak çalıştı.

1992 yılında trenyolu işçisi olarak çalışmaya başladı. Omsk Emek Konfederasyonu’nun (OCT) örgütlenmesinde yer aldı. 1990’ların ilk yarısında Sibiryalı anarşist örgütlenmeler bir yeniden yapılanma sürecine girdi ve bölgelerarası bir örgütlenme olan Sibirya Emek Konfederasyonu’nu (SKT) kurdu. Bu süreçte aktif olan yoldaşlardan biri de Vasily’di. Başlangıcından itibaren çeşitli grevlerde yer aldı, evsizler için polis şiddetine karşı mücadele etti. Aynı zamanlarda antifaşist harekette de tanınmış isimlerden biri haline geldi. 2006’da yükselen yerinden edilmelere karşı evsizlerin mücadelesinde yer aldı. Moskova’daki Novosibirsk, Tomsk ve Irkutsk bölgesindeki işçilerin sözcüsü olarak Floransa, Paris ve Atina’da çeşitli toplantılar örgütlenmesini sağladı,

Hayatının son yıllarında çeşitli hastalıklardan kaynaklanan sorunlarla boğuştu. Bu süreçte farklı ameliyatlar oldu ancak acıları dinmedi. İnatçı bir anarşist olarak yaşamının son gününe kadar mücadele etti. Yoldaşları dün Omsk’taki evinde hayatını kaybettiğini duyurdu.

56165113_2224320760961907_5897209961078849536_n

 

Comments are closed.