Genel

Björn Söderberg’in Anısına Banklar Kara Kızıla Boyandı

admin

Ağustos 13th, 2019

0 Comments

İsveç’li anarşist sendikacı Björn Söderberg, 12 Ekim 1999 faşistlerce katledildi. Sätra, Stockholm’de yaşadığı bölgede çalışma yürüttüğü sendikası SAC’ın yayın organı Arbetaren’de faşist bir yerel sendika yöneticisinin deşifre edilmesini sağlayan Söderberg, faşistlerin hedefi haline geldi. Nationell Ungdom üyesi faşistler sendikanın baskısıyla çalıştığı işten ve yönetim kurulunda olduğu sendikasından uzaklaştırılan Robert Vesterlund’un yaşadıklarından sorumlu olarak Söderberg’i görüyorlardı. Nationell Ungdom üyesi iki faşist, Söderberg’i evinden çıktığı sırada silahla ateş açarak katletti.

Söderberg’in katledilişi, tıpkı coğrafyamızdaki Hrant Dink, Metin Göktepe katliamları gibi, geniş kesimler tarafından tepki gösterilen toplumsal bir olaya dönüştü. Her yıl katledildiği gün yürüyüşler, eylemler düzenlendi ve 12 Ekim günü, SAC tarafından “Sivil cesaret günü” ilan edildi.

Aradan geçen yıllarda, Söderberg’in anısını yaşatmak için çeşitli sanat çalışmaları yapıldı. Söderberg’in yoldaşı, anarşist sanatçı Steffan Jacobson, çalılıklar arasında kara kızıl bir tavşan olarak resmediyordu onu.

Bu yıl da genç yoldaşları, Söderberg’in anısına Stockholm’deki mahallesinde bulunan bankları, onun uğruna yaşamını yitirdiği özgür bir dünyayı simgeleyen renklere boyadı.

Comments are closed.