Gençlik

Bursunu Al Haracını Ver

admin

Eylül 8th, 2013

0 Comments

burssırası

Üniversiteyi kazanana kadar bizden her fırsatta para alan devlet, kazandıktan sonra bize bu parayı, burslarla geri öder gibi görünüyor. Her öğrencinin burs alma imkanı var, ama öğrenci eğer statüsü yüksek bölümlerden birini kazanmış ise bir çok yerden daha fazla burs alabilir. Peki nerelerden, nasıl burs alınabilir?

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından, öğrencinin maddi durumu ve başarısı kıstas alınarak, her ay burs ya da kredi verilir. Burs, 4 yıllık üniversite yaşantınızı sene kaybı yaşamadan, “başarılı” notlarla sürdürüyorsanız; karşılıksız olarak, her ay 280 TL’dir. Kredi denilen, geri ödemeli öğrenim kredisidir, bu da 280 TL’dir.

Bu kredi için, noter huzurunda, 4 yılın karşılığı olan yaklaşık 14.000 TL’nin ödeme garantisini vermeniz gerekir. Eğer mezun olduktan sonra bu parayı ödemezseniz, devlet tarafından haciz işlemi uygulanır. Örneğin; sigortalı bir işe girdiğinizde, bu para taksitlere bölünerek maaşınızdan kesilir. Burs veya kredi almak için, kyk.gov.tr adresindeki online başvuru formunu 29 Eylül 2013 tarihinden önce doldurmanız gerekiyor.

Sonuçların açıklanmasının ardından, gerekli evraklarla beraber başvuru merkezine giderek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Tüm bu işlemlerden birkaç ay sonra bursunuzu alabilirsiniz. Üniversitelerin rektörlükleri tarafından da, öğrencilere her ay verilen bir burs seçeneği bulunur. Fakat KYK’dan burs alıyorsanız, Rektörlük Bursu alamazsınız.

Rektörlük Bursu’nun ilanına okul açıldıktan sonra üniversitenin panolarından veya internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Bu burs için gereken evraklarla bağlı olduğun üniversitenin rektörlüğüne başvurman gerekir.

Devletin yanı sıra birçok dernek, vakıf ve şirket patronlarınca burs verilmektedir. Burs vermek patronların işine gelir. Çünkü kazandıkları trilyonlarca paranın vergisini vermek yerine burs vererek hem vergiden yırtar hem de hayırsever görünürler.

Dernek ve vakıflar ise verdikleri bursun karşılığında öğrencilerin zorunlu olarak çalışmalarında yer almalarını isterler. Böylece öğrenciler onlar için bedava iş gücü olur. Bu dernek ve vakıflar; sözde gönüllü özde zorunlu, görünürde sosyal sorumluluklu gerçekte sömürücüdür. Verdikleri bursların nitelikleri, ücretleri birbiriyle farklılık göstermektedir. Bu burslarda ayrım bazen fakültenize ve başarınıza, bazen maddi durumunuza, bazen de ideolojinize göre yapılır.

Bu bursları almak sıkı bir takip gerektirir. Çünkü bu bursların başvuru kontenjanı vardır. Eğer kontenjan dolar ise başvurunuzu gerçekleştiremezsiniz. Aynı zamanda bazılarının KYK bursu alanlara vermeme şartı da bulunabilir.

Bu nedenle okulun açılışından itibaren vakıfların, derneklerin sitelerinde dolaşmalı, okul duyurularına kulak açmalısınız. Bu burslar içinde gereken birçok evrak vardır. Başvurunuzu ancak bu evrakları eksiksiz tamamlarsanız gerçekleştirebilirsiniz.

Evet, burs için bir çok imkanınız var ama zahmeti bol, koşturmalı da bir süreci var. Aynı zamanda bursu alabilmek için hazırlayacağınız evraklara harcayacağınız paraların bütçesini de oluştursanız iyi olur.

Üniversite Harçları

4 yıllık bir üniversiteyi kazandığınızda bir oh çekiyorsunuz. Çünkü üniversite harçları yakın bir zamanda kaldırıldı. Aslında tam olarak kaldırıldı denemez. İkinci öğretim ve MYO öğrencileri bu durumdan faydalanmamayı sürdürüyorlar. Harç ücretleri ise dudak uçuklatacak cinsten. 4 yılı bitirip mezun olmayan öğrencilerinde harç ücretleri her yıl oldukça fazla artış göstermektedir. Hatta yemekhaneye, kantine ve ulaşıma yapılan zamlarla kaldırdıklarının acısını çıkartıyorlar. Yani harç ödemeyeceğiz, bursumuzu da alacağız diye sevinmeyin, haraç sistemi devam ediyor.

Comments are closed.