Gençlik

İ.Ü’de YÖK’ün atadığı rektöre karşı yapılan eylem hakkında açıklamamız

admin

Nisan 7th, 2015

0 Comments

ag açıklama

Herkesin bildiği üzere, İstanbul Üniversitesi’nde yapılan rektörlük seçimlerinde, aday Raşit Tükel 1202 oy alarak birinci olmuş, Mahmut Ak ise 908 oy alarak ikinci olmuştur. Fakat YÖK’ün cumhurbaşkanlığına 1. sırada gönderdiği Mahmut Ak, İ.Ü’ye rektör olarak atanmıştır.

İ.Ü’de buna karşı “Benim Rektörüm Raşit Tükel” kampanyası başlatılarak iktidarın kendi politikasına göre hareket edecek olan Rektör Mahmut AK’ın yerine “Solcu, Demokrat, Muhalif” kimliği ile öne çıkan Raşit Tükel’in Rektör olarak atanması istendi.

Bu öyle bir durumdur ki; her koşulda YÖK’ün Rektörü olacak bu iki kişi arasında seçim yapılması gerektiği gibi bir algı yaratılmıştır. “Biri hükümete bağlı, yandaş, muhafazakar, biri solcu, demokrat, muhalif; bunlardan birini seçmeliyiz.” algısı oluşturulmuştur. Rektörlerin varlığı, amacı, YÖK’e olan bağlılıkları, Devlet’e olan bağlılıkları, kapitalizme olan bağlılıkları görmezden gelinerek; Raşit Tükel’in muhalif kimliği üzerinden bir hareketlilik oluşturulmak istenmiştir. Oysaki a veya b olsun hangi rektör atanırsa atansın, rektörlerin, üniversitelerde oluşturmak istediğimiz özgür alanları yaratmamızda önümüze engel olacağı kesindir.

Bu sebeple “Benim Rektörüm Raşit Tükel” adlı kampanyanın içerisinde bulunmadık. Dün, İÜ merkez kampüste Raşit Tükel için “Demokrasi ve Özgürlük” şenliği gerçekleştirildi. Şenlikte ve sonrasında yapılan “Okulu terk etmeme” eyleminde Raşit Tükel, duruşu ve sergilediği tavır ile rektör olsa da aslında öğrenciler lehine bir şeyleri değiştirmek adına hiçbir harekette bulunmayacağını; aksine çatlakları sıvamak ve hareket eden öğrencileri pasifize etmeye çabalayacağını bizlere göstermiş oldu.

Öğleden sonra öğrenciler, YÖK’ün atadığı rektör Mahmut Ak’a karşı üniversiteyi terk etmeme eylemi gerçekleştirmeye karar verdi. Biz Anarşist Gençlik olarak, burada da net bir şekilde belirttik ki; “Raşit Tükel bizim rektörümüz değildir. Biz atanan veya atanacak olan herhangi bir rektörü tanımıyoruz. Üniversiteyi terk etmeme eylemi noktasında, atanan Mahmut AK’a karşı okuldan çıkmayabiliriz; fakat Raşit Tükel veya oy vermiş olan akademisyenler bu eylemi desteklemeyeceklerdir.” Nitekim dediğimiz gibi oldu, rektör olamayan Raşit Tükel, polisin üniversite bahçesine girip çıkmasından hemen sonra, adeta arabulucu gibi “Sizi almaya geldim.” diyerek, YÖK tarafından atanan rektöre karşı yapılan eylemi bitirmeye çabalamıştır.

Bizler üniversitelerde, Devletin YÖK’le, YÖK’ün Rektörlerle, Rektörlerin bazen ricayla-güleryüzle, yeri geldiğinde de polis, ÖGB ve soruşturmalarla oluşturacağı baskı, pasifize etme ve kapitalizme entegre etme politikalarına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Yapılan forumlar, açıklamalar, işgaller, pankartlar, sloganlar, marşlar, türküler bereketlidir; çünkü eylem bereketlidir. Fakat eylemlerimiz bizleri, kapitalizmin ve devletin hoşnut olduğu bir entegrasyona değil; yaratmak istediğimiz özgür dünyaya doğru götürmelidir.

Anarşist Gençlik

Comments are closed.