İktidar Savaşları 2

tayyip erdoğan & fettullah gülen Okul-Dershane-Özel Okul Savaşları

Savaşın bir yanında tc başbakanı tayyip erdoğan, öte yanında pasifik ötesinden etkisini hissettiğimiz fethullah gülen “hocaefendi”. Aslında bu mesele, daha önce yine gündem olmuş; ancak gündemin akışında kaybolmuştu. İki taraf karşı karşıya gelmiş; fettullah gülen ve cemaatinin, bu sistem değişikliğinden duyduğu rahatsızlık üzerine dondurulmuştu.

tayyip erdoğan ve eğitim heyetinin yapmaya çalıştığı, tüm dershaneleri kapatmak değil aslında. Dershaneler, devletin eğitim sistemindeki en büyük sıkıntılardan biri gibi görünüyor. Öyle ya, devletin kendi okullarındaki eğitim yetersiz ki, insanlar on binler ödeyerek çocuklarını dershanelere yolluyorlar. Bir bakıma bu “tatsız” eleştirileri ortadan kaldırmak, ama esasen dershaneleri özel okullara çevirerek, eğitim sistemini tamamen kapitalizme devretmeyi planlıyor hükümet.

Diğer taraftan, “başarılı” dershanelerdeki “pasifik etkisi”ni hepimiz iyi biliyoruz. Hem bizzat bu dershanelerin içinde bulunan ya da bir zamanlar bulunmuş olan arkadaşlarımızdan, hem de anlatılan hikayelerden. “Sosyal aktivitelerle” üniversite sınavı hazırlıklarının altına saklanan, cemaate katma çabalarını hepimiz iyi biliyoruz. fethullah gülen ve sadık cemaatinin tedirginliği bundan kaynaklı. Dershaneler yoluyla cemaate akan insan kaynaklarının kurutulacak olması, “iyi talebe” erdoğan ve hocasını karşı karşıya getirmiş gibi görünüyor.

Herkes bu savaşta tarafını aldı. Bizim yerimize karar veren herkes. Geleceğimizi, bize sormadan belirleyecek herkes. Hayatlarımızı; soruların, cevapların, kalemlerin, kağıtların, sınavların ve kapitalizmin çarkını döndürecek bir kariyerin arasında sıkıştıran herkes. Hoca “efendilerin” iktidar tartışmalarının arasında, kaybolan özgürlüğümüze ilişkin ses çıkarmayacak “herkes”.

Hayatımızı, geleceğimizi, özgürlüğümüzü; para desteleriyle temelleri atılan özel okullara da, vicdanımızı satın almaya çalışan dershanelere de, devletin kendisine itaat edecek bireyler yarattığı okullarına da, efendilerin iktidar tartışmalarına da teslim etmeyeceğiz. Etrafımız sarıldı, ama teslim olmayacağız. Bizleri teslim almaya çalışan “herkes”e karşı, inadına isyan!

 

    Benzer yazılar: