İstanbul’un Öne Çıkan 10 Çatışma Noktası Neresidir?

Sansür Foto

Yolsuzluk operasyonları, hırsızların yayınlanan ses kayıtları, Berkin’in 269 günün ardından yaşamını yitirmesi… Son zamanlarda öfkeyle dolu sokaklar; hırsızlara, yolsuzlara, katillere karşı isyanla dolu.

Devletin polisinin direnenlere yönelik saldırısı ise her yerde… Adalet için, özgürlük için, yaşamları için sokaklara çıkanlara, coğrafyanın dört bir yanında polis gazıyla, suyuyla, TOMA’sıyla, mermisiyle saldırıyor. Ama direnenler yılmıyor, korkmuyor, ne olursa olsun mücadele etmekten vazgeçmiyor.

Toplumsal hareketler bu kadar yükselmekte ve birçok yerde saldıran polise karşı direniş de sürmekteyken araştırdık ve İstanbul’un öne çıkan 10 çatışma noktasını yazdık.

 

1-Taksim

İstiklal Caddesi diyenler, İstiklal Caddesi’nin kapitalist bir tüketimin mabedi olarak anlatıp, orada çıkan her çatışmayı da bu tüketime bir darbe olarak gördüklerini söylüyor. Buna bir darbeyi de kendileri vurmak isteyenler için İstiklal Caddesi’nin genişliği ve rahat hareket alanı büyük bir avantaj sağlıyor. Caddenin uzun zamandır yürüyüşlere yasaklı olması da, devlete inat, İstiklal Caddesi’nde çatışmayı isteyenlerin sayısını artırıyor.

 

2-Sıraselviler

Sıraselviler’den aşağı doğru indiğin zaman zaten Cihangir’desin. Sıraselviler ve Cihangir, çatışmalarda tercih edilen semtler arasında ikinci sırada. “İki çöp konteynırı yetiyor sokağı kapatmaya” diyenler buralardaki sokakların dar oluşunu çatışma esnasında bir avantaja dönüştürürken, özellikle Cihangir tarafındaki evlerin direnişçilere açılan kapılarından da bahsetmeden geçmiyor.

 

3-Tarlabaşı

Tarlabaşı’nda çatışmak için, Tarlabaşı’nı bilmek lazım. Hangi sokaktan gitmeli, nasıl polisten kurtulmalı… Bunları bildiğin zaman Tarlabaşı da çatışılacak yerler arasında 3.sıraya geliyor. Eğer doğru mahalleye girersen, seni kovalayan polisin kafasına balkondan saksı atılması muhtemeldir. Tarlabaşı bir ezilen mahallesidir. Güncel bir çatışmanın yanı sıra herhangibi bir olaydan her an çatışma çıkabilen bu mahallede mahalleli için çatışmak meşrudur.

 

4-Kadıköy

Kadıköy, muhalif kimliğiyle ve alt kültürüyle belirgin bir semt. Her sokağın birbiriyle bağlantısının olması, özellikle Bahariye Caddesi’ni çatışmalar için elverişli kılıyor. Ayrıca Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nın olduğu bir mahallede çatışmak da, direnişçiler için bir motivasyon sağlıyor. Kadıköy’de çatışmalar esnasında evlerin kapısı açıktır. Camlardan sloganlar ve limonlar yayılmaktadır. Mahallenin evlerde elini yüzünü yıkayıp yemek yiyen direnişçiler çatışmaya daha zinde dönerler. Sokakta kaldırımlara konmuş, baret ve deniz gözlükleri ise Kadıköy sokaklarının olağan görüntüsüdür.

 

5-Beşiktaş

Beşiktaş, Çarşı taraftarlarının en çok olduğu yer. “Çarşı, Faşizme Karşı” sloganlarıyla Beşiktaş’ta çatışmak, 4. sırada yer alıyor. Deniz kenarında çatışmanın iyi olduğunu söyleyerek direnişe romantizm katanlar da Beşiktaş’ı tercih ediyor. Ayrıca Başbakanlık Konutunun zorlanması da Beşiktaş çatışmalarını cazip kılıyor.

 

6-Okmeydanı

Direnişle kurulan bir mahallenin direnişin meydanı olması kaçınılmazdır. Son zamanlarda Berkin’in bu sokaklarda vurulmuş olması,269 gün süren mücadelesinin ardından yaşamını yitirmesi belki de Okmeydanı’nın efsaneye dönüşen direnişlerinin artmasını sağlamıştır. Devletin saldırılara karşı direnenlerin Okmeydanı sokaklarında, kapitalizmin yozlaşmasına karşıda direniş sürmektedir. Okmeydanı sokakları birçok direnişçinin adıyla anılmaktadır. Ve bugünlerde sokaklarının adı Berkin’dir.

 

7-Gülsuyu

Maltepe Gülsuyu-Gülensu mahalleleri, öteden beri ezilenlerin örgütlü bulunduğu bu yüzden de devletin saldırılarının da yoğun olduğu mahallelerden. Yetmezmiş gibi bir de kentsel dönüşüm, yıkımlar ve devlet destekli uyuşturucu çeteleri. Ama devlet ve devletin çeteleri mahallede hep deplasmandadırlar.

Mahallenin dik yokuşları çatışmalarda önemli bir avantajdır. Gülsuyu’nda rüzgar hep sizden yanadır.

 

8-Gazi

Gazi mahallesi ezilenlerin örgütlü bir yaşam sürdürdükleri mahallelerden bir diğeridir. Devlet, Gazi mahallesindeki örgütlülüğü diğer örgütlü mahallelerde olduğu gibi kentsel dönüşümle ve devlet destekli uyuşturucu çeteleriyle yok etmek istemektedir. Fakat halk devletin bu baskısına karşı direnişi örgütlemeyi sürdürmektedir. Devletin gazi mahallesinin direnişinin ortasına diktiği karakol bu direnişten oldukça nasiplenir. Adaletsizliklere, katliamlara, baskılara karşı sokaklara dökülen Gazi Halkı karakola giden İsmet Paşa caddesini barikatlarıyla kapatır, Karanlığı barikatların ateşiyle aydınlatırlar ve çatışmalar ateşlerin aydınlığında zamansız bir şekilde sürebilir.

 

9-Şişli

1 Mayıs 1886 yılının öfkesiyle, her 1Mayıs’ta Haymarket’i anmak için çıkarız sokaklara. Şişli de, 1 Mayıs alanı olan Taksim’e çıkışlarda bir güzergahtır. Şişli’de çatışmak, hem Şişli Meydanı’nda katledilen “Çiğdem’i, Nergis’i ve bir diğer üçüncü kadını” hem de 1Mayıs 1977’de Kazancı Yokuşu’nda katledilen devrimcileri anmaktır. Şişli sokaklarında direnişi büyüten, 1 Mayıs isyanımızdır.

10- Kazlıçeşme

Kazlıçeşme Meydanı, İstanbul’un en büyük miting alanıdır. Dalları çiçeklenen ağaçlardan yayılan kokuların baharı müjdelediği günlerde, bir halkın bayramı olan Newroz burada kutlanır. Ve İstanbul’un dört bir yanından insan seli buraya akar. Devlet, engellemeye çalıştığında ise, buraya çıkan her yol devlete dar olur. İşte burada bir halkın nasıl direndiğini görürsünüz, bir halkla birlikte direnirsiniz.

Yazan : Uğur A – Sayı:2

 

    Benzer yazılar: