Öfke Sahnede : Zack de la Rocha

US band Rage Against the Machine band pe
“Efendiler, yapmanızın gerekli oldu­ğunu düşündüğü şeyler için, güçlerini kullanıyorlar.”

Kara Panter’den Eldridge Cleaver

Killing In The Name (Onun adına öldür) parçasının başında, Zack de la Rocha’nın en az üç kez tekrar­ladığı bir cümledir yukarıdaki. ABD’de yükselen ırkçılığa karşı gelişen Siyah Hareketi’nin bilinen en büyük örgütlen­mesi olan Kara Panter’in bir üyesi olan Cleaver’ın, ırkçılığı ve devletin ırkçılığı nasıl desteklediğini anlatmak kullandığı bu cümle, Rage Against The Machine grubunun (RATM), kapitalizme karşı ne kadar “öfkeli” olduklarını anlatmakta ıs­rarlıca kullandıkları bir alıntıdır.

RATM’in aynı isimli 1992 yılı albümle­rinin tüm dünyada en çok bilinen şarkı­sıdır Killing in the Name. ‘90’lı yıllarda, ABD’de tekrar yükselen ırkçılığa, polis şiddetine ve kapitalizme karşı duruş­larını yaptıkları diğer albümlerle de dile getiren RATM’nin bu duruşunda, EZLN bayrağı ile neredeyse her fırsatta sah­neye çıkan Zack de la Rocha’nın etkisi büyüktür.

Dedesi Meksika’nın Sonora eyale­tinde mücadele eden bir devrimci olan Zacharias Manuel de la Rocha, kapi­talizme ve ırkçılığa karşı öfkesini dile getiren RATM’nin vokali ve söz yazarı değildir sadece. Şair, rapçi ve sıkı bir eylem adamıdır.

1991-2000 arasındaki dönemde RATM’deki politik içerikli şarkı sözleri ve “dinleyeni barikata çıkaran” sesiyle, ABD’de bir dönem radyolarda ve MTV gibi müzik kanallarında görünmez bir sansürle karşılaşması, etkisini anlamak açısından önemli.

Rocha, Amerikan Yerlileri Hareketi­nin sembolleşen ismi Leonard Peltier ve Mumia Abu-Jamal gibi siyasi figür­lerin, haksız bir şekilde aldıkları ömür boyu hapis cezalarını dünya çapında protesto ettiği konserleri ve eylemle­riyle eylemciliği ve müzisyenliğini birleş­tiren bir isim.

Zapatista hareketinin ciddi bir des­tekçisi olduğu bilinen Rocha’nın bu duru­mu, RATM’nin albüm kapaklarından an­laşılıyor. ABD’yi Abu Jamal’a uygulanan haksız cezalardan dolayı bulunduğu her siyasi mecrada eleştiriyor. Evil Empire ve Live&Rare albümlerinden Rocha’nın beklediği popüler olma kaygısından çok toplumsal bir hareket yaratmaktı. 96 ve 98’de albümler bazında listelerde en üst sırada yer alan RATM, Rocha’nın beklediği kadar bir hareketliliğe ulaşa­masa da albümü dinleyenler sadece iyi bir müzikle değil aynı zamanda politik düşüncelerle de tanışıyor.

2000 ve 2007 arasındaki dönemde RATM’den ayrı tek başına çalışan Roc­ha, farklı tarzda müzikler denemenin yanı sıra, 2003’te Irak işgalini eleştir­diği March of Death’i internet üzerin­den ücretsiz bir şekilde yayınladı. Bu süre içerisinde birçok eyleme katıldı.

“Benim için uğrunda mücadele etti­ğiniz düşünceler ve müzik arasında hep ilişki vardır. Ancak bu şekilde özgür his­sedersiniz.” diyen Rocha, aynı dönemde Los Angeles’ın güney bölgelerinde yerli çiftçilerle beraber kurduğu Son de Ma­dera isimli folk grubuyla kolektif müzik yapmıştır.

2007’de RATM’nin çiftçi hakları için mücadele eden bir örgüt olan CIW için düzenlenen bir dayanışma gecesinde tekrar bir araya gelmesiyle, Rocha bu­radaki kariyerine devam eder. RATM’nin toparlandıktan sonraki ilk konseri, Co­achella Valley Music and Arts Festiva­lidir. Bu konserde grup, büyük bir EZLN bayrağı önünde performans sergilerler. 2008 boyunca devam eden bir dizi kon­serle yoluna devam eden RATM’nin kon­serlerinde, Rocha Wake Up’ı seslendir­meden önce ABD başkanlarının savaş suçlusu olduğuyla ilgili konuşmalar ya­par. Rocha, RATM’in tekrar toparlan­masının politik açıdan önemli olduğunu vurgular.

Zack de la Rocha’nın sözleri ikisi bir­birinden ayrı olmayan hem müzik yaşa­mını, hem de politik yaşamını özetle­meye yeter: “Öfke doğuştan gelen bir yetenektir.”

Yazan : Zeynep S

 

    Benzer yazılar: