2.Fanzin Sergisi: Yanılgının Ötesi Gerçektir, Gerçek Fanzindir

Fransa’dan illusion adıyla çıkmış Türkçeye illüzyon diye kaydolmuştur yanılsamanın anlamı.Gerçekliğin hisler üzerindeki görüntüsünün yanlış değerlendirilmesidir yanılsama.Tek bir yanlışlık  değildir.Süreklidir,değişkendir.

 Öyle süreklidir ki sanki birileri özellikle yaratır bu yanılsamaları.Öyle değişkendir ki sanki birileri her ana,her olaya göre özellikle biçimlendirir.

Yanılsamalar güvenliğin sokakta önünü kesen polis halidir.Yanılsamalar duvara yapıştırdığın afişin sabah olmadan sökülmesidir. Hiçbir zaman verilemeyecek kavgalardır,otoritenin sınıfta gezinen öğretmen halidir,hani o a5 boyutunda siyah-beyaz fanzinleri okuduğunu gördüğünde elinden alıp çöpe atan öğretmenlerden, iktidarın kendisidir.Farklı zamanlarda,farklı kıyafetlerle karşımıza çıkan.

 Yanılsamaları yaratanlar gerçekten korkarlar.Korkarlar çünkü birileri yanılsamaların ötesini görürse değiştirmek için bir şeyler yapar.Onlar değişmesinden korkarlar en çok.Belki de korkmalılar.Çünkü;

 Kuytu sokaklarda yazdıkları yazıların sabah olmadan silinmesine aldırmayanlar var,hergün ısrarla yeniden yazanlar.Düş kuranlar var,hiçbir illüzyona ihtiyaç duymadan.Güne ulaşmak için geceleri yürüyenler var.Yazarlar var,yanılsamalardan düşen tüm ödülleri reddeden.Eller var bazen makas tutan,bir sayfayı ayırmak için ortadan ikiye.Eller var bazen yapıştırıcı tutan,bir başka sayfayı birleştirmek için.Eller var,fotokopi makinasını çalıştırıp düşlerini çoğaltan,onları yayan elden ele.

Fanzinler var yanılsamanın ötesinde duran.Gerçeği yazan bazen bir duvara,bazen bir kağıda.söyleyen bazen konuşmadan,anlatan bütün özgür hikayelerini dilden dile.Fanzinler var, otoriteye boya atan,iktidara kafa tutan,satırlarını hiyerarşisiz kuran,düşlediğini eylemenin özgürlüğüyle var olan,raflarda yanyana dizildiği diğer tüm fanzinlerle dayanışmayı ören.

26A kollektifi 2.kez dizdi tüm fanzinleri duvarlarına astığı iplere.90’lardan bu günlere kadar 200’ün üzerinde fanzine yer ayırdı.Masalarını birleştirdi.Üstüne makas,yapıştırıcı,kalem,kağıt koydu dileyen fanzinini şimdi,şu anda yapabilsin diye.20 gün boyunca gelen her fanzinde biraz daha çoğaldı,biraz daha kafa tuttu bütün fanzinler. ”Yanılsamanın ötesidir fanzin.Gerçek fanzindir” diye bağırdı tüm yanılsamaların suratına 26A Kolektifi.

Ve her bağırışında 20 gün boyunca yeni sesler eklendi sesine.Ve bu iktidarın tüm yanılsamaları için yeterince korkutucuydu.