Sergi: Ötekilerin Fotoğrafçısı Diane Arbus

Diane Arbus ismini bugüne kadar hiç duymamışsanız da çektiği fotoğraflarla tanışmış olmanız muhtemel. İstanbul’un sokaklarında tüm hızıyla akan yaşamın üzerine dikilmiş bir çift gözün, onun fotoğraflarındaki insanlarla karşılaşmamış olması neredeyse imkansız.
Diane’nin çektiği yüzlerce fotoğrafın arasından seçtiğimiz 17 fotoğrafla, “öteki”nin ne olduğuna, kim olduğuna Diane’in gözünden bakıyoruz. Deliler, kimsesizler, translar, devler ve cüceler; birçoğumuzun karşılaştığında gözlerini kaçırdığı, gündelik yaşamın “ucubeleri”…
Diane, kürk giymiş modelleri çeken zengin bir fotoğrafçıyken her şeyi arkasında bırakıp bu insanlarla günlerce, haftalarca, aylarca yaşıyor. Kusursuz ve mükemmel görünen bir yaşamdan kusurların ve travmaların dünyasına taşıyor kendisini. En sıradan görünen insanda bile bir “kusur” olduğunu ortaya çıkarıyor. Toplumun görmeyi reddettiği ne varsa onu bulup toplumun gözüne sokuyor.
Fotoğraflardaki insanlar ne hallerinden memnunlar ne de memnuniyetsizler. Poz vermemiş, hazırlanmamışlar fotoğraf çekimleri için. Diane’in ifadesiyle “aynı tornadan çıkmış modeller” gibi değiller. Bu fotoğraflar, olağan sıradanlığıyla gündelik yaşamdan birer kesitler. Belki bir daha asla göremeyeceğiniz ancak bir daha gördüğünüzde görmezden gelemeyeceğiniz kimseler…
Diane’in fotoğrafını çektiği insanlarla kurduğu ilişki, yaşamı ve fotoğrafları oldukça tartışmalı. Kimileri fotoğraflanan insanların çekildiklerinden habersiz, fotoğrafın nesnesi haline getirildiklerini; kimileri ise Diane’in fotoğraflarına bakmanın bile cesaret istediğini söylüyor. Bazıları güzellik-çirkinlik, normal-anormal, sanat-hayat gibi kavramları yeniden düşündüren bu kadını “ötekilerin fotoğrafçısı” ya da “hilkat garibelerinin fotoğrafçısı” olarak tanımlıyor.
Diane’in 48 yaşında intihar ederek yaşamına son vermesinin ardından fotoğrafları, tüm tartışmaların orta yerinde anlamlandırılmayı ve tekrar tekrar tartışılmayı bekliyor.
Tarih: 13 Temmuz- 9 Ağustos
Adres: Taksim 26A Kafe
Katip Mustafa Çelebi Mahallesi, Tel Sokak, No: 26/A Beyoğlu