Dayanışmak insanları buraya çekiyor

Anarşist Kadınlar paylaşma ve dayanışma amacıyla Kadıköy Caferağa Mahallesi’nde 26A Sahaf’ı açtı. Taksim’de yıllardır faaliyette olan ve anarşist gençlerin işlettiği 26A Kafe’nin devamı niteliğinde olan 26A Sahaf, patron ve işçi ayrımının olmadığı, herkesin gönüllülük temelinde, yapabildiği ölçüde katkı sunduğu kolektif bir paylaşım ve dayanışma alanı. Herkesin katkı sunduğu 26A Sahaf’ı anarşist kadınlar işletiyor.

Kafeden sonra yeni bir paylaşım alanı

Çalışmayı yürüten kadınlardan Deniz Erbak, 26A Sahaf’ı insanların kitap alabilecekleri, gelip sohbet edebileceği, konuşabileceği bir mekan olarak kurguladıklarını söyledi. Taksim’de bulunan 26A Kafe’yle bağlantılı olarak, 26A Sahaf’ı açtıklarını dile getiren Erbak, kafede kendi yaptıkları ürünleri sunduklarını belirtti. Kafeyi kendi inisiyatifleriyle kurduklarını ifade eden Erbak, “Kendi yaptığım konserveler ve zeytinyağların insanlara ulaşabilmesi için raflara koyduk. 26A Sahaf’ı paylaşma, dayanışma ağının devam edebileceği bir alan olarak düşündük” dedi.

Cezaevinden dayanışma mektupları aldık

Daha önceden var olan kendi kütüphanelerini buraya getirdiklerini dile getiren Erbak, “Arkadaşlarımız kendi evlerinden kitaplar getirdi. Hatta Kadıköy’den yaşlılar evden bizim için biriktirdikleri dergileri getirdiler. Kitapların toplanmasında çok fazla dayanışma oldu. Sahafın açılışı duyulduktan sonra cezaevlerinden 20-25 siyasi tutuklu dayanışmak amacıyla mektup gönderdi” diye konuştu. Erbak, kitapların uygun fiyatlarla satıldığını dile getirerek, ayrıca burada çay içilip kitap okunduğunu vurguladı. Burada insanlarla iletişime geçebilmek, paylaşma, dayanışmanın çok önemli olduğunu ifade eden Erbak, paylaşımın insanları buraya çektiğini vurguladı.

26A Sahaf’ı dayanışma ağını büyütmek amacıyla açtıklarını vurgulayan Cansu Soylu ise, siyasi kimlikleriyle antiotoriter olmalarıyla, antikapitalist olmalarıyla bağdaşan bir yer olduğunu dile getirdi. Kimsenin para karşılığında emek vermediğini kaydeden Soylu, herkesin gönüllü olarak sahafın açılmasına katkı sunduğunu belirtti.