GREEK

Οργανώνουμε τις ζωές μας ενάντια στην παγκόσμια καπιταλιστική τάξη

Ζούμε σε εποχές, στις οποίες η κουλτούρα της κατανάλωσης που μας επιβάλλει ο παγκόσμιος καπιταλισμός ,δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να παραδοθούμε. Η παγκόσμια ηγεμονία αποκαλύπτει το γεγονός ότι οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν πια μεταμορφωθεί σε αδίστακτους δολοφόνους που μας κλέβουν τις ζωές μας. Αναφερόμαστε σε μια παγκόσμια τάξη στην οποία η παραφροσύνη που προκαλείται από τον καπιταλισμό οδηγεί τον άνθρωπο κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο στην αποξένωση από την φύση και τη λογική σε τέτοιο βαθμό που το να σκοτώνει κανείς ζώα δεν αποτελεί ζήτημα. Σε τόσο αντίξοες συνθήκες η υιοθέτηση ανατρεπτικών πρακτικών για να πολεμήσουμε τον καπιταλισμό εδώ και τώρα περιλαμβάνει την αναγέννηση κοινών , λησμονημένων αξιών. Με το μοντέλο ζωής που έχουμε οργανώσει αρνούμαστε τις αξίες του καπιταλισμού . Από την άλλη βιώνουμε το όραμα ενός νέου κόσμου εδώ και τώρα με την παραγωγή και τη διανομή, τις οποίες συνδυάζουμε με τις ανατρεπτικές πρακτικές της επανάστασης στην καθημερινή ζωή (άμεση συμμετοχή).

Σχετικά με την κολεκτίβα 26Α

Εμείς ως η κολεκτίβα 26Α αντιστεκόμαστε στον καπιταλισμό, ο οποίος αποξενώνει τους ανθρώπους με την επιβολή της συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική εκμετάλλευση μέσω των χωροταξικών πρακτικών και οικονομικών σχέσεων που δημιουργούμε. Συγκεκριμένα η κολεκτίβα 26Α κλείνει τις πόρτες της στη σκλαβιά και την υποταγή, στηρίζει τους καταπιεσμένους που θυματοποιούνται από την οικονομική εκμετάλλευση και δημιουργεί ένα νέο μοντέλο βασισμένο στην αλληλεγγύη. Αυτό το μοντέλο θα πρέπει να θεωρηθεί ως το κλειδί για όλες τις αντικαπιταλιστικές πρακτικές. Η κολεκτίβα 26Α βρίσκεται σε δυο τοποθεσίες στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες λειτουργούν από εθελοντές που υιοθετούν ως κατευθυντήριες αρχές το να μοιράζονται και να είναι αλληλέγγυοι. Οι ανάγκες των εγχειρημάτων στα οποία τα προϊόντα των πολυεθνικών δεν επιτρέπονται καλύπτονται από συλλογική παραγωγή.

Καφέ 26A

Το καφέ 26Α βρίσκεται στην Τακσίμ, την καταναλωτική Μέκκα της Κωνσταντινούπολης με τα 6000 καφέ και μπαρ και λειτουργεί από τριάντα εθελοντές τα τελευταία τρία χρόνια. Το καφέ διαθέτει φαγητά και ροφήματα που προετοιμάζονται συλλογικά ως εναλλακτική πρόταση στα προϊόντα των πολυεθνικών (coca-cola, fanta, nescafe, κ.λ.π.) χωρίς καμιά σκέψη για κέρδος. Το δίκτυο που υποστηρίζεται από παγκόσμια και τοπική αλληλεγγύη (καφέ από Ζαπατίστας, ντοματοπελτέ από την Αντέπ κ.λ.π.) αναπτύσσεται κάθε μέρα. Το καφέ κερδίζει κάποια επιπλέον χρήματα από την πώληση αυτών των προϊόντων, που παρασκευάζονται από τους εθελοντές και τα οποία βρίσκονται στα ράφια του καφέ. Περιστασιακά οργανώνουμε συλλογική κουζίνα ώστε να προωθήσουμε την κουλτούρα της συλλογικότητας. Το καφέ 26Α είναι επίσης ένα κοινωνικό κέντρο όπου πραγματοποιούνται εκθέσεις, προβολές ταινιών και κουβέντες. Πέρα από τους δικούς μας εθελοντές, άλλες ομάδες επίσης χρησιμοποιούν το καφέ ως σημείο συνάντησης.

Βιβλιοπωλείο βιβλίων 26Α

Μια άλλη δραστηριότητα της κολεκτίβας 26Α είναι το βιβλιοπωλείο στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης . Το βιβλιοπωλείο πουλάει βιβλία και περιοδικά, που έχουν συγκεντρωθεί μέσα σε δυο μήνες με μηδενικό κέρδος και λειτουργεί ως ένα πείραμα στην παραγωγή και τη διάδοση της γνώσης. Το βιβλιοπωλείο λειτουργεί με είκοσι εθελοντές και συνεργάζεται με άλλες βιβλιοθήκες και εκδοτικούς οίκους. Το βιβλιοπωλείο 26Α εκδίδει περιοδικά που ανατυπώνονται σε φωτοτυπίες, ενώ παράλληλα οργανώνει και συζητήσεις στον κήπο του. Το βιβλιοπωλείο , στο οποίο προσφέρεται η συλλογική κουζίνα, προσφέρει ένα ήσυχο μέρος για διάβασμα. Επεκτείνουμε έναν καινούριο κόσμο στις καρδιές μας , εδώ και τώρα, μέσω του να μοιραζόμαστε και να είμαστε αλληλέγγυοι. Μέσω τέτοιων χώρων η κολεκτίβα 26Α στοχεύει στο να αποδομήσει τον διαχωρισμό ανάμεσα στην καθημερινότητα και στην πολιτική οργανώνοντας μια ολοκληρωτική αντίσταση στον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της ζωής και των σχέσεων. Κολεκτιβιστικός εθελοντισμός ενάντια στον ιεραρχικό καταμερισμό της εργασίας. Η κολεκτίβα 26Α δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ υπαλλήλου και πελάτη και στοχεύει να αναδείξει την αποδοτικότητα της αρχής του εθελοντισμού στην κοινωνική οργάνωση.

Η γνώση της ζωής είναι θεμελιακή

Ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί την δύναμη της γνώσης στις ζωές μας εναντίον μας σαν ένα θανάσιμο όπλο που μας σημαδεύει. Μέσω των μηχανισμών του ελέγχου ο καπιταλισμός συστηματικά τιθασεύει και θυματοποιεί τους ανθρώπους επιβάλλοντας αυστηρούς κανόνες. Το αποξενωμένο, μοναχικό άτομο, κάτω από την αυταπάτη πως είναι ευτυχισμένο δεν μπορεί να δραπετεύσει από την απεγνωσμένη διαταγή της σκλαβιάς. Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο τα μυαλά των ανθρώπων εκπαιδεύονται στην παπαγαλία και εξαιτίας αυτού η διαφορετικότητα στη σκέψη και η δημιουργία χάνονται. Ως αποτέλεσμα η γνώση γίνεται ένα ιδεολογικό κατασκεύασμα που δεν ξεκινά ποτέ από το άτομο και που υπηρετεί τις ανάγκες της εξουσίας. Η γνώση της ζωής ωστόσο είναι ένα ταξίδι που οδηγεί στην επανανακάλυψη της ύπαρξης σε όλες της τις μορφές. Αυτή η αρχή επίσης προσφέρει ένα κοινό έδαφος για να υπερπηδηθούν οι διαφωνίες ανάμεσα στους εθελοντές της κολεκτίβας 26Α . Η κολεκτίβα 26Α είναι μια επεκτατική, μετασχηματιστική και αντικαπιταλιστική πολιτιστική οργάνωση. Ο καπιταλισμός προκειμένου να επεκτείνει την καταναλωτική κουλτούρα και να μεγαλώσει τα κέρδη από τις πολυεθνικές εταιρείες τυποποιεί την φύση και τους ανθρώπους και τα μετατρέπει σε εμπορεύσιμο προϊόν. Αυτές οι τρελέ εποχές απαιτούν άμεση δράση ΣΗΜΕΡΑ για ένα αντικαπιταλιστικό μοντέλο ζωής. Η κολεκτίβα 26Α στοχεύει να πραγματώσει μια ολοκληρωτικά αντικαπιταλιστική πολιτιστική οργάνωση. Την ίδια ώρα προσφέρει μια εναλλακτική εμπειρία ζωής σε αυτή τη χώρα με έμφαση στην επέκταση, το μετασχηματισμό και την αλλαγή. Στα λόγια του αναρχικού Ερρίκο Μαλατέστα « οι καταπιεσμένες μάζες που ποτέ δε παραδόθηκαν στην καταπίεση και την ανέχεια και που σήμερα περισσότερο από ποτέ διψάνε για δικαιοσύνη, ελευθερία και ευημερία έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι δεν είναι ικανές να πετύχουν τη χειραφέτησή τους παρά μόνο με ενότητα και αλληλεγγύη με όλους τους εκμεταλλευόμενους σε κάθε μέρος του κόσμου»

Αφήστε την οργή των καταπιεσμένων να βρει τη ζωή του!

Η Κολλεκτίβα 26Α

Leave a Reply