Temizlik ve Kozmetik Ürünlerinin Zararları

Kadınların ve tüm insanların günlük hayatlarında temizlik ve güzellik adına kullandıkları şampuan ve kozmetik ürünlerinin insana ve doğaya inanılmaz tahrip edici özellikleri bulunmaktadır. Örneğin;
Şampuanlar ve içlerindeki kimi zararlı maddeler, derinin zarar görmesine yol açar, kök hücrelerine zarar vererek saç dökülmesine sebebiyet verir, kalp ve ciğer gibi organlara kadar girerek iltihaplara yol açar ve çocuklarda göz gelişimini engeller. Şampuanlarda köpüğün çok ve kalıcı olmasını sağlayan hammaddelerin vücuda teması halinde dahi zarar verebilecek olan “nitrozoamin”leri oluştururlar. Bu maddelerin laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan incelemelerde beyin hasarına neden olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bunlar insana zarar verdikten sonra atık sularla, nehirlere göllere karışıp, o bölgedeki canlılığı tehdit etmektedir. Örneğin;

Paraben, kozmetiklerin raf ömrünü artırmak için kullanılır. Paraben insanlarda endokrin (hormon) bozulmasına neden olur, östrojen hareketini taklit edebilir ve üreme ve cinsel gelişimi engelleyebilir. Ayrıca alerjik reaksiyonlara sebep olurlar.
Propilen Glikol, petrol kökenli bir hammaddedir, başta şampuanlar ve parfümler olmak üzere sık kullanım alanı vardır. Sinir sitemine ve bazı hassas organlara zarar verdiği bilinmektedir.
Dimetikon (Silikon), Kozmetik sektöründe yoğun kullanılan bu hammadde şampuanlarda saçı yumuşatma ve parlaklık verme amacıyla kullanılır. Ancak uzun vadede saçları zayıflattığı ve döktüğü bilinmektedir. İnsana zararı saç dökülmesi ama, doğaya zararı daha büyük, içine girdiği kozmetiklerin doğada çözünebilirlik oranını düşürüyor, dolayısıyla zehirlerin zehrini daha uzun süre korumasını sağlıyor.