Derelerin Sabrı Taştı!

9 Şubat 2014
3 dakika okuma

13-15 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek olan “HES ve Baraj yapımı teknolojileri’’  fuarı ve “Barajlar Kongresi” öncesinde, yaşam savunucuları Kadıköy’de bir araya gelerek düzenlenecek olan fuarı protesto için çağrı yaptılar.

Bugün (9 Şubat 2014) saat 14.00’ te Kadıköy Boğa heykelinde bir araya gelen yaşam savunucuları, önce Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’na kadar yürüyüp basın açıklaması yaptıktan sonra, bildiri dağıtarak Kalkedon Meydanı’na kadar yürüdü.   Yürüyüş boyunca “Sabret sabret nereye kadar, dereler taştı, buraya kadar!”, “ Dereler özgürdür, özgür akacak”, “Şirket talan, kanun yalan; dereler isyanda isyana devam”, “Köyüme, suyuma, kültürüme dokunma!” sloganları atıldı. Yürüyüşte yaşam savunusu mücadelelerinde katledilen İsmail Dede, Metin Lokumcu, Kazım Koyuncu, Bergamalı Bayram Kuzu ve Taksim – Gezi Direnişinde katledilen Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan, Ali İsmail Korkmaz ve Hasan Ferit Gedik de anıldı.

Yapılan basın açıklamasında ise:  “Anadolu’ nun her köşesini yağmaya açarak suyun ticarileştirilmesine yönelik HES ve baraj projeleri ile doğayı, yaşamı, kültürleri katlediyorlar… Bu fuar 2000’e yakın HES projesiyle doğal ve kültürel yaşamı bir bütün olarak yok etmek isteyenlerin, yaşam alanlarımızı yasa-hukuk tanımadan katledenlerin, dereleri doğal yatağından koparıp 49 yıllığına şirketlere kiralayanların, binlerce ağacı kesenlerin, HES’lerin yüksek gerilim hatlarını yerleşim yerlerinin üstünden geçirerek insanları lösemiye mahkum edenlerin, son 2 yılda HES ve barajlarda 100′ ün üzerinde işçiyi yaralayan, 60 işçiyi öldürenlerin fuarıdır!”  denildi.  “13–15 Şubat’ta İstanbul’da “Barajlar ve HES Yapım Teknolojileri Fuarı’nı bu kadar kolay düzenleyebileceklerini sananlar yanılıyorlar. Başta DSİ ve düzenleyici Demos Fuarcılık olmak üzere tüm katılımcıları bu hayalden vazgeçmeleri için uyarıyoruz: Bu doğa katliamının sergileneceği fuara izin vermeyeceğiz.”  diyen yaşam savunucuları fuara ve fuar kapsamında yapılmak istenen barajlar kongresine izin vermeyeceklerini belirttiler.

 İstanbulluları fuar alanındaki eyleme çağıran yaşam savunucuları, Perşembe günü saat 12.00’de fuar alanında olacaklarını belirterek basın açıklamasına son verdiler.

tulum kedi kolektif moda caddesi bahariye cad. boğa heykeli bahariye caddesi bahariye caddesi 2 mehmet ayvalıtaş meydanı basın açıklaması hes ve baraj fuarına hayır